Je mi to fuk! Na*raný Babiš k ministrovi i dalším věcem

26.01.2020 19:43

„To když jsem slyšel, řval jsem. A řval jsem celý den. Řada kolegů radši zdrhala z kanclu,“ rozpálil se na sociální síti Facebook premiér Andrej Babiš (ANO) k situaci týkající se informačního systému k elektronickým dálničním známkám ve svém pravidelném hlášení „Čau lidi“. Zmínil, že by si naše země „zasloužila zredukovat počet ministerstev aspoň o čtyři nebo pět“. Jednotlivé agendy podle něj k sobě patří a měly by se spojit. Nevyhnul se ani kritice na resort ministryně Jany Maláčové (ČSSD). „Ajťáci by nám taky mohli říct svůj názor na soutěže a náklady na IT na Ministerstvu práce a sociálních věcí…,“ podotkl. A pak přišla slova o tom, jak spolek Milion chvilek pro demokracii „hájí svobodu a demokracii“.

Je mi to fuk! Na*raný Babiš k ministrovi i dalším věcem
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Měl by být člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka odvolán Poslaneckou sněmovnou?

98%
2%
hlasovalo: 20508 lidí
„Čau lidi, zdravím z hackathonu z Holešovic. Kluci a holky tady nonstop programujou e-shop na dálniční známky. Jsem naštvanej na úředníky, kteří jsou pod státní službou, díky tomu si můžou dělat, co chtějí, páchat škody, aniž za to nesou následky. Jako jsme teď svědky v případě ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury přímo zodpovědného za zpackanou 401milionovou zakázku a prvního náměstka na Ministerstvu dopravy,“ postěžoval si hned v úvodu svého hlášení Babiš. K viníkům dodal, že je „můžeme leda tak vyzývat, aby rezignovali, ale to je všechno“.

Organizátoři dvoudenního hackathonu, který se uskutečnil jako reakce na zakázku Státního fondu dopravní infrastruktury, jež stála místo ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO), dnes před 19:00 spustili informační systém k elektronickým dálničním známkám. V příštích týdnech ho chtějí zdarma předat státu, oznámil organizátor akce Tomáš Vondráček. Původně měl stát za systém zaplatit 401 milionů korun, zakázku po velké kritice nakonec zrušil. Systém od pátečního večera vyvíjelo 60 dobrovolníků.

„Není přece možné, aby ministři a premiér nesli politickou odpovědnost, ale neměli právo dělat manažerská rozhodnutí, zatímco se jim úředníci vysmívají,“ pokračoval ve své kritice Babiš. Podotýká, že kvůli tomu přijde s návrhem novely zákona o státní službě, díky níž se půjde zbavit úředníků, kteří „pochybí a můžou způsobit daňovým poplatníkům ztráty“.


„Tvrdím od začátku, že stát se má řídit jako firma, a to taky dělám. Ale ministři musejí mít k tomu taky kompetence,“ pokračoval. Podle premiéra by v soukromé firmě k podobnému pochybení nedošlo. „Lidi, kteří něco takového způsobí v komerční sféře, okamžitě končí,“ uvedl.

Babiš by si přál, aby e-shop naprogramovaný na hackathonu byl pro stát použitelný.  Vše je podle něj na dobré cestě. „Pan Vondráček mě ubezpečil, že by se lidi podílející se na hackathonu takové soutěže nezúčastnili, aby je někdo nemohl obvinit, že si to dělali pro sebe,“ tvrdí.

A přišla i slova, která se zřejmě příliš nebudou pozdávat ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD). „Ajťáci by nám taky mohli říct svůj názor na soutěže a náklady na IT na Ministerstvu práce a sociálních věcí…,“ napsal totiž ministerský předseda. Narážel tak zřejmě na systém pro vyplácení dávek, který měl být v provozu již v roce 2017 za 1,5 miliardy a nyní se má prodražit asi až o další miliardu. Babiš s navýšením peněz na nový systém vyplácení dávek Ministerstva práce a sociálních věcí zásadně nesouhlasí.

To, že si Karel Havlíček pod sebe přibírá k Ministerstvu průmyslu a obchodu i dopravu, podle premiéra neznamená, že se tato ministerstva slučují. „Jasně že by si naše země zasloužila zredukovat počet ministerstev aspoň o čtyři nebo pět, jednotlivé agendy k sobě logicky spojit, a tím ušetřit hromadu administrativy, času a peněz vás všech. Ale to bychom museli mít nejdřív většinový systém, abychom to byli schopní prosadit. Ale ten nemáme, a proto žádné sloučení nebude,“ posteskl si.

Tvrdí, že „je absurdní, že jsme napřímo nemohli použít Českou poštu se svojí sítí poboček, protože nám to údajně podle ministryně Dostálové evropské směrnice nedovolují“. A pokračoval: „A že od začátku nebylo uvažováno o tom, že by šly známky kupovat i přes Portál občana a Portál podnikatele neboli dnešní BusinessInfo.“ „To když jsem slyšel, řval jsem. A řval jsem celý den. Řada kolegů radši zdrhala z kanclu,“ objasnil Babiš své rozčílení.

Nový ministr dopravy Karel Havlíček a Vlado Dzurilla budou mít podle něj teď za úkol bezodkladně prověřit všechny IT zakázky, které se na ministerstvu dělají, prioritně pak zejména ty, které jsou navázané na elektronické dálniční známky.

Premiér se pochlubil též tím, že včera na farmu Čapí hnízdo pozval 15 svých příznivců, kteří jsou nejaktivnější na Facebooku. „Dali mi různé dárky a na fotce můžete vidět andílka a Angry Birda,“ chlubil se, že dostal plyšového ptáka z populární hry na mobily. „Moc si toho vážím, že se nebojí přihlásit k Babišovi,“ podotkl.

A v té souvislosti zmínil, že mu jedna z jeho podporovatelek na akci řekla, že ji „za její názory a dotazy zablokoval na Facebooku Milion chvilek pro demokracii“. „No, koukám, že každý hájíme svobodu a demokracii dost po svým,“ kopl si šéf hnutí ANO do spolku, který proti němu pořádá demonstrace. „Já třeba tak, že nikoho neblokuju. Možná jsem divnej. No a co,“ pokračoval.

A doplnil též, že v mezičase intenzivně řeší i koronavirus. „Na zítra ráno jsem svolal Bezpečnostní radu státu, abych dohlédl, že to všechny resorty budou koordinovaně řešit,“ ubezpečil též.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…