Je nechutné, jak se Štětina zviditelňuje na obětech z letadla a šíří svou nenávist, řekl premiér Sobotka. A europoslanec TOP 09 reagoval

21.07.2014 9:32

Výrok bývalého senátora a nyní europoslance Jaromíra Štětiny stran tragédie letadla malajsijské společnosti, že vina za sestřelení letadla a smrti téměř tří stovek lidí se už netýká jen Moskvy, nadzvedlo ze židle nejednoho politického představitele. Ostrý výrok si neodpustil ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na něj Štětina na svém Facebooku zpětně reaguje.

Je nechutné, jak se Štětina zviditelňuje na obětech z letadla a šíří svou nenávist, řekl premiér Sobotka. A europoslanec TOP 09 reagoval
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Karel Schwarzenberg a Jaromír Štětina

Celou slovní přestřelku mezi exsenátorem Jaromírem Štětinou a dalšími českými politiky odstartoval výrok europoslance v rozhovoru pro server Lidovky.cz, který se týkal letecké katastrofy nad územím východní Ukrajiny. Štětina svaluje vinu mimo jiné na německou kancléřku Angelu Merkel a českého premiéra Bohuslava Sobotku.

Vše k tématu sestřelené letadlo nad Ukrajinou

„Vina na sestřelení letadla a smrti všech těch lidí se už netýká jen Moskvy. Jistý díl viny už má samotná Evropa. Nikoli Evropský parlament, poněvadž ten nerozhoduje, ten pouze doporučuje. Jestli někdo nese část viny na tragédii, tak jsou to představitelé Evropské rady, včetně paní Merkel a včetně našeho premiéra pana Sobotky. Neboť ti nejsou schopni adekvátně reagovat na válečné zločiny, kterých se Moskva na Ukrajině dopouští," uvedl Štětina.

Reakce českých aktivistů: Podívejte se na reportáž ParlamentníchListů.cz z protestu před ruskou ambasádou v Praze

Reakce českého komentariátu: Jsme líné, vypasené a bezbranné ovce, Putinova kořist. Bojujeme o život. Buď my, nebo ti vrazi

Sobotka si Štětinovo vyjádření nenechal líbit a přešel do protiútoku

Toto tvrzení ovšem silně pobouřilo zmíněného ministerského předsedu a šéfa ČSSD, který zareagoval ostrými slovy. „Je opravdu nechutné, jak se někteří lidé, jako je pan Štětina, snaží zviditelňovat i na pozadí takové hrozně tragédie a používat zcela cynicky 300 civilních obětí jako palivo své jednostranné nenávisti. Pokud byl letoun sestřelen, je potřeba ty teroristy vypátrat a potrestat. Obávám se ale, že uprostřed současného zmatku na východní Ukrajině to bude velmi obtížné," prohlásil Sobotka.

Europoslanec Štětina na výrok premiéra zareagoval v pondělí brzy ráno prostřednictvím sociální sítě Facebook. „Vážený pane premiére, tragédie tří set nevinných lidi se mě bytostně dotýká. Odmítám vaše nesmyslné tvrzení o tom, že neštěstí cynicky zneužívám. Neschopnost vrcholných evropských politiků (k nimž bezpochyby patříte) zastavit Vladimira Putina v jeho agresi bude přinášet další tragédie," vzkázal politik.

Europoslanec v rozhovoru také sdělil, jaké řešení je podle něj jediné možné. „Sankce jsou zcela neúčinné. Jediné, čemu Moskva tradičně rozumí, je silný protivník. A silný protivník je ten, kdo ukáže stejnou sílu, jakou používá Moskva. Já si myslím, že je už na čase, aby na Ukrajině byly připraveny vojenské manévry - nikoli vstup do konfliktu, ale demonstrace síly ukrajinské armády spolu s armádami některých evropských zemí a Spojených států," uvedl pro Lidovky.cz.

S názorem Jaromíra Štětiny se ovšem neztotožňují ani někteří další politici, které oslovil server ParlamentníListy.cz. „Z vyjádření pana – naštěstí bývalého – kolegy Štětiny se mi někdy zvedá žaludek," přiznává senátor zvolený na kandidátce sdružení Severočeši.cz Jaroslav Doubrava.

„Pan Štětina byl velmi prominentním komunistickým novinářem, který měl přístup i do těch nejtajnějších enkláv tehdy Sovětského svazu. Když se to otočilo, tak dští oheň a síru na všechny strany, kde je to jenom trochu cítit Ruskem. Já už jsem jednou řekl, že bych to pochopil, kdyby byl agentem Rusů, protože to by bylo jeho vynikající krytí. Jak to je, nevím, ale pan Štětina by si měl zamést před vlastním prahem. A plně souhlasím s premiérem Sobotkou, že to je od Štětiny nechutné," dodal Jaroslav Doubrava.

Přemysl Sobotka uznal, že na vině je i Evropská unie

O své vysvětlení celé tragédie se s ParlamentnímiListy.cz podělil také místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). „V každém případě je to zrůdný moment, když je sestřeleno civilní letadlo. Můžeme opravdu jenom spekulovat o mnoha variantách, ale v tom uplynulém období se separatisté dostali určitě k vojenskému materiálu a k vojenské technice, která by umožnila takové letadlo sestřelit. A protože jsou to trošku bezohlední lidé, tak si možná neidentifikovali ten cíl jako civilní a sestřelili ho," uvedl.

Do personifikace viníků za čtvrteční pád malajsijského letadla se Jaromír Štětina nepouští, ale chybu na straně EU vidí. „Když se podíváme zpátky, tak Evropská unie, ale i Spojené státy poněkud chybně reagovaly na začátku celého problému, to znamená už od Majdanu, a celou tu tragédii na Ukrajině podcenily. Byla to od Evropské unie určitá chyba – a Evropská rada je její součástí – hned na začátku, kdy měla jednat daleko kvalitněji a daleko víc se znalostí problému, který tam vznikal," myslí si Přemysl Sobotka.

Co přesně napsal v pondělí europoslanec Štětina na svůj Facebook:

Reakce premiéra

Je opravdu nechutné, jak se někteří lidé jako je pan Štětina snaží zviditelňovat i na pozadí takové hrozně tragédie a používat zcela cynicky 300 civilních obětí jako palivo své jednostranné nenávisti. Pokud byl letoun sestřelen, je potřeba ty teroristy vypátrat a potrestat. Obávám se ale, že uprostřed současného zmatku na východní Ukrajině to bude velmi obtížné."

Nemohu nereagovat na slova pana premiera: Váženy pane premiére, tragedie tři set nevinných lidi se mně bytostně dotýká. Odmítam Vaše nesmyslné tvrzeni o tom, že neštěstí cynicky zneužívám. Neschopnost vrcholných evropských politiků (k nimž bezpochyby patříte) zastavit Vladimíra Putina v jeho agresi bude přinášet dalši tragedie. Jaromír Štětina"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…