Je nutné bojovat. Milan Chovanec vystoupil v ČT. Poté, co ho Evropa tlačila ke kvótám

15.09.2015 9:41

Bruselské jednání ministrů vnitra ohledně uprchlické krize nepřineslo dohodu. Na jednání se pouze podařilo přijmout dohodu o přijetí čtyřiceti tisíc migrantů, na které se však unijní státy dohodly již v létě. Nyní se diskutuje o dalším přerozdělení 120 tisíc uprchlíků, které má podle lucemburského předsednictví podporu většiny, ale země skupiny V4 měly k povinným kvótám námitky. Rozhovor s ministrem vnitra České republiky přinesla ČT24.

Je nutné bojovat. Milan Chovanec vystoupil v ČT. Poté, co ho Evropa tlačila ke kvótám
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Podle slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka byla atmosféra velmi napjatá a dusná, což ostatně cítil i Milan Chovanec. „Po celou dobu jednání jsme drželi se Slováky jednu linii. Říkali jsme, že kvóty nechceme, že to není systémové řešení. To jsme ostatně říkali již při tom prvním rozdělení těch 40 tisíc uprchlíků, z nichž dle mého názoru tady není ani jeden a Evropa si říká již o další,“ uvedl s tím, že toto jednání nebylo příjemné.

„Dokonce byly i náznaky, že se bude hlasovat kvalifikovanou většinou, což se ještě snad nestalo. Nakonec se to rozhodli přerušit a hlasovat na dalším jednání,“ dodal s tím, že nové hlasování by mělo být vyvoláno 8. října. Podle něj by však mělo dojít k jednání na úrovni premiérů. "Nevím, jestli tato myšlenka najde podporu u lucemburského předsednictví," podotkl.

Jak Chovanec uvedl, není zároveň jasné, jak běžence ze Sýrie a Eritreje na našem území udržet, neboť tady nechtějí být. 

„Když vezmu země V4, tak Polsko začalo váhat a začalo požadovat kompromisní text, nakonec se vrátilo na stranu V4. Poláci se obávají migrační krize z Ukrajiny. Rumunsko bylo na naší straně proti povinným kvótám. Debata se vedla na základě toho, že se zdůrazňovala solidarita. Ten systém je navržen jako nefunkční,“ dodal k tomu Chovanec. Podle něj dalo Česko návrh na základě dobrovolnosti. „To lucemburské předsednictví odmítlo,“ dodal.

„Podporovat to jen za cenu toho, že si uděláme prázdnou politickou proklamaci a uklidníme na týden média a některou veřejnost, nám přijde nepoctivé,“ řekl také Chovanec. 

Prázdnou proklamací je podle něj i potápění lodí pašeráků, neboť k tomu není mandát OSN. Na jednání se podle něj také řešila ochrana hranic. „V Maďarsku začíná platit nová legislativa. Nečeká jej asi příliš jednoduchá situace, těžko říct, zda se uprchlíci pokusí provalit plot, což bude nyní nově trestným činem, nebo půjdou přes Chorvatsko a Slovinsko dál do Rakouska,“ dodal s tím, že není možné dál migranty do zemí zvát. 

„V některých otázkách je nutné bojovat. Jestli nám to někdy Evropa vrátí, a já doufám, že ne, tak se nedá nic dělat,“ uzavřel Chovanec. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …