Je potřeba snížit nerovnost. Směřujeme k rozkladu, varuje studie

17.03.2014 15:13

Nová studie amerických vědců upozorňuje na zvětšování ekonomické nerovnosti. Podle ní je možné, že v nadcházejících desetiletích dojde k rozkladu civilizace, což dokazuje na příkladech z minulosti.

Je potřeba snížit nerovnost. Směřujeme k rozkladu, varuje studie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Na text upozornil server Blisty.cz. „Nová studie, kterou financovalo Goddardovo středisko pro vesmírné lety organizace NASA, varuje, že globální průmyslová civilizace by se v nadcházejících desetiletích mohla úplně rozložit v důsledku neudržitelného vyčerpání přírodních zdrojů a stále nerovnějšímu přerozdělování bohatství,“ píše server.

„Nejvýznamnějšími faktory způsobujícími úpadek civilizací, které pomohou určit riziko rozkladu dnešní civilizace, jsou: počet obyvatel, podnebí, voda, zemědělství a energie. Tyto faktory mohou vést ke kolapsu civilizace, když dojde k jejich sloučení, a tak k ‚vyčerpání přírodních zdrojů‘ a zároveň k ‚ekonomické stratifikaci společnosti na elity (bohaté) a masy (chudé)‘,“ stojí dále v článku.

Celý text ZDE.

Nahromaděné přebytky se podle studie nerozdělují rovnoměrně po společnosti, ale ovládají je jen elity. Jenže právě to je problém – elity mohou být podle vědců „ukolébány“ ke klidu a pasivitě, i když jiné vrstvy společnosti budou bít na poplach, že se blíží katastrofa.

Podle studie právě elity v minulosti dopustily rozklad říše, například ve starém Římě nebo v civilizaci Mayů. „Studie varuje, že v současnosti se může dít to, že zatímco někteří členové společnosti budou bít na poplach, že se systém blíží ke kolapsu a budou naléhat na zavedení strukturních změn, elity a jejich stoupenci budou argumentovat, že ‚dosud se nikdy nic nedělo‘ a proti blížící se katastrofě tedy neudělají nic,“ píše server. „Avšak vědci poukazují na to, že katastrofa není nevyhnutelná a že vhodná politika a strukturní změny se mohou katastrofě vyhnout a vytvořit stabilnější společnost.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…