Je to jinak a je to strašné. Z okolí Donalda J. Trumpa přišly zvěsti o aktuální kauze „rezignace poradce kvůli Rusku“

14.02.2017 9:55

Bezpečnostní poradce Donalda Trumpa Michael Flynn byl nucen již po několika dnech ve funkci rezignovat. Server Breitbart, který dlouhá léta vedl jeden z nejdůležitějších Trumpových poradců Steve Bannon, tvrdí, že za vším možná stojí zpravodajské služby.

Je to jinak a je to strašné. Z okolí Donalda J. Trumpa přišly zvěsti o aktuální kauze „rezignace poradce kvůli Rusku“
Foto: Twitter DJT
Popisek: Prezident USA Donald J. Trump se svým viceprezidentem Mikem Pencem

Rusko se stalo alfou a omegou amerických prezidentských voleb – a nic se na tom nemění ani po téměř měsíci Donalda Trumpa ve funkci. Demokraté a mainstreamová média obviňují 45. prezidenta Spojených států z toho, že zvítězil jen díky podpoře ruských hackerů, kteří údajně zveřejnili kompromitující materiály v podobě e-mailů, jež si mezi sebou vyměňovaly stranické špičky demokratů, a to včetně Hillary Clintonové.

Flynna vyšetřoval Federální úřad pro vyšetřování (FBI) kvůli jeho stykům s ruským velvyslancem. Konkrétně kvůli podezření, že ještě před inaugurací Trumpa se Sergejem Kisljakem jednal o protiruských sankcích. Flynn něco takového popíral, ale ve svém rezignačním dopise připustil, že viceprezidentovi Mike Pencemu nesdělil úplně informace. Konstatoval, že o sankcích mohlo padnout nějaké slovo s tím, že si obsah rozhovoru přesně nepamatoval.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Server Breitbart k tomuto v amerických médiích hojně diskutovanému tématu uvádí, že kauza Flynna a jeho styků s ruským velvyslancem vyvolává mnoho znepokojivých otázek. Jednou z nich je, jakou roli v tom všem hraje FBI a zpravodajské služby. Rezignaci samu o sobě ovšem Breitbart považuje za správnou. „Pokud Flynn Pencemu neuvedl veškeré informace, potom je jeho rezignace naprosto oprávněná. Důvěra je klíčová záležitost.“

Anketa

Má kolem sebe Miloš Zeman na Pražském hradě dobré spolupracovníky?

30%
70%
hlasovalo: 3428 lidí

„Na druhou stranu neexistuje žádný důkaz, že by Flynn nediskutoval o sankcích jen v té nejobecnější rovině. Neporušil přece žádný zákon. Problém je, že jeho konverzace s ruským velvyslancem byla odposlouchávána ministerstvem spravedlnosti. Nenařídil jej nikdo jiný než úřadující generální prokurátorka Sally Yates, kterou musel prezident vyhodit, protože protestovala proti jeho rozhodnutí zakázat vstup do USA občanům sedmi muslimských zemí.“

Podle serveru Breitbart se tak nabízí hned několik možností. „První z nich je, že Flynn skutečně mohl být potenciálním ‚agentem‘ Ruska a jeho ovlivnění americké kampaně, čemuž věří média a demokraté. Nebo mohl Obama záměrně a mazaně na falešných sankcích testovat, kdo se bude snažit na americké straně je narušit a Rusku pomoci. Flynn s vazbami na ruskou vládu z minulosti tak mohl být jedním z takových lidí.“

Za nejvíce znepokojivé vysvětlení považuje Breitbart faktickou politickou špionáž, na které se podílejí zpravodajské služby. „Skutečnost, že se obsah Flynnova telefonického rozhovoru dostal do médií, naznačuje, že celá záležitost má politické pozadí. FBI, CIA a další zpravodajské agentury by měly vyjít s pravdou ven a ujistit Kongres, že tomu tak není,“ míní internetový server Breitbart.

O kontaktech Flynna s ruským velvyslancem informovala americká média již v polovině uplynulého měsíce. Podle agentury AP mělo k prvnímu z nich dojít právě v den, kdy prezident Barack Obama vyhostil 35 ruských diplomatů kvůli údajným hackerským útokům Moskvy na Spojené státy. Donald Trump a jeho tým schůzku potvrdil. Ovšem s tím, že k ní mělo dojít ještě před vyhoštěním ruských diplomatů.

Podle britského deníku The Independent Sally Yates Donalda Trumpa před Flynnem varovala s tím, že může být pro své kontakty s Ruskem snadno vydíratelný. Patrně tedy musela mít nějaké bližší informace. Zůstává otázkou, jestli je získala pomocí odposlechů, jak tvrdí server Breitbart.  Flynn nicméně připustil, že se s ruským velvyslancem setkal již v roce 2013. Tedy v době, kdy šéfoval DIA. Trump však na obavy prokurátorky Yates nedbal a Flynna přesto bezpečnostním poradcem jmenoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…