Je to na kárnou žalobu proti soudci i státnímu zástupci, soptila v ČT Válková kvůli žďárské tragédii

15.10.2014 22:22

Tragédie ve Žďáru nad Sázavou vyvolala řadu otázek. Jednou z nich je i to, zda soud, který rozhodl o propuštění později vraždící ženy z ústavní péče, rozhodl správně. Nejen o této otázce hovořily ve středečních Událostech, komentářích České televize ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) a policejní psycholožka Ludmila Čírtková. Ministryně uvedla, že soudce nebo státní zástupce mohli selhat. Naznačila, co o tom svědčí, a jaký může přijít trest.

Je to na kárnou žalobu proti soudci i státnímu zástupci, soptila v ČT Válková kvůli žďárské tragédii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

„Došla jsem k závěru, že soud důkladně nezhodnotil a nezjistil všechny okolnosti, které by mohly vést k jinému závěru,“ řekla jasně ministryně hned na úvod. Znalec prý totiž v posudku tvrdil, že žena je agresivní a nebezpečná, alespoň v jistou chvíli. A soudce se dostatečně nezajímal o to, jak moc se to změnilo. A pokud už to opomenul soudce, mohl do toho podle šéfky resortu vstoupit ještě státní zástupce. Jestliže se prokáže, že soudce i státní zástupce svou úlohu nenaplnili, je to na kárnou žalobu proti oběma.

Ústavní ochranná léčba se mohla změnit i na zabezpečovací detenční službu, která je vykonávána v zařízeních střežených vězeňskou službou. V konečné fázi bylo na soudci, pro jaký krok se rozhodne.

Čírtková k tomu dodala, že chování propuštěné ženy se mohlo změnit náhle. „Nemůžu vyloučit, že se může přes fundovanou práci odborníků, že se mohou okolnosti změnit natolik, že se výrazně promění chování pacienta. Ale mělo by to být velmi výjimečné,“ zdůraznila.

Vyjádřila se i ke smrti studenta Petra. „Je to vina pachatele a nikoli oběti, jestliže se stanou takovéto tragické věci,“ prohlásila. Pachatel se zbraní je ve stresové situaci ten, kdo je připraven rozhodovat o přežití či smrti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…