Je to oficiální: Tony Blair může za smrt 150 tisíc lidí

07.07.2016 8:32

Vyšetřovací komise v čele se sirem Johnem Chilcotem zveřejnila dlouho očekávanou zprávu, která se zabývá okolnostmi, za kterých rozhodl tehdejší britský labouristický premiér Tony Blair poslat v roce 2003 britské vojáky do Iráku.

Je to oficiální: Tony Blair může za smrt 150 tisíc lidí
Foto: tonyblairoffice.org/
Popisek: Tony Blair

K zahájení vyšetřování dal pokyn někdejší labouristický premiér Gordon Brown 15. června 2009 a do čela vyšetřovací komise dosadil právě Chilcota. Původně mělo být vyšetřování uzavřeno do jednoho roku, ale protáhlo se nakonec až na dlouhých sedm let. Rozsáhlá zpráva má 2,6 milionů slov a odkrývá pochybení britských zpravodajských služeb i Tonyho Blaira, který podle Chilcota zdaleka nevyčerpal všechna mírová řešení konfliktu a uvedl britskou veřejnost v omyl, když tvrdil, že Irák a jeho vůdce Saddám Husajn představují ohrožení země.

Na zprávu čekaly netrpělivě především rodiny 179 britských vojáků, kteří ve válce vedené Spojenými státy při „dobývání“ Iráku a sesazení vůdce Saddáma Husajna zemřeli. Válka v Iráku budila kontroverze již od samého počátku, protože Spojené státy společně s dalšími zeměmi vstoupily na iráckou půdu bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN a podle mnohých tak porušily principy mezinárodního práva. Jako hlavní důvod ke vstupu do války uváděl americký prezident George W. Bush, že Saddám Husajn disponuje jadernými zbraněmi, které se však nikdy nenašly. 

Válka probíhala od března do května 2003 a v prosinci téhož roku se podařilo americkým silám zajistit Husajna, který byl později odsouzen k smrti a v prosinci 2006 také popraven. Do roku 2011 v Iráku působili američtí vojáci, než je prezident Barack Obama povolal zpět do Spojených států. Tony Blair v dalších letech připustil, že se rozhodoval na základě informací britských zpravodajských služeb, které ovšem nebyly založeny na faktech. V loňském roce potom přiznal, že válka v Iráku do značné míry stojí za existencí Islámského státu.

Chilcotova zpráva však naznačuje, že se bude muset Blair kát mnohem víc a je otázkou, jestli mu to u veřejnosti a zejména u pozůstalých po zemřelých britských vojácích vůbec nějak pomůže. Zveřejnění Chilcotovy zprávy je pro britská média skutečně „tučným kouskem“ a vítanou příležitostí, jak neoblíbeného Blaira pořádně osolit. Například deník Daily Mail považuje výsledky vyšetřování z pohledu establishmentu za „naprosto zničující“. „Nejenom že ukazuje nečestné a nekompetentní jednání Blaira, ale zároveň naznačuje závažné nedostatky v celém našem systému.“

Za mimořádně závažnou považuje Daily Mail skutečnost, že Blair sice předstíral, že usiluje o nalezení mírového řešení konfliktu, ale již několik měsíců před začátkem války vyjádřil americkému prezidentu plnou podporu v jakékoli akci. „Blair se rozhodoval na základě mylných informací, které se ani nesnažil ověřovat, jak by býval měl. Svým rozhodnutím podkopal vážnost OSN a také ignoroval všechna rizika spojená se zásahem v Iráku. Tony Blair tak nese přímou zodpovědnost za smrt 179 britských vojáků a nejméně 150 000 iráckých civilistů.“

Daily Mail dále Blaira přímo obviňuje ze spoluzodpovědnosti za vznik Islámského státu s konstatováním, že je na posouzení jiných, jestli by se měl někdejší britský premiér ze svého rozhodnutí zodpovídat před soudem. Britský deník si nicméně zoufá nad tím, že nezafungovaly žádné mechanismy, které mohly vstupu země do války s Irákem zabránit. „Jak to, že nás před tím egoistickým maniakem z čísla 10 nedokázala uchránit naše ústava? Kde byla veřejnoprávní média, vláda, parlament a bezpečnostní služby? Proč proti nedostatečné přípravě na válku neprotestovali generálové? Místo toho se ostudně a bezvýhradně podřizovali Tonymu Blairovi!“ kritizuje Daily Mail. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…