Je to plk. Už je utraceno. Kalousek setřel rozpočet do konce roku

04.07.2023 10:36

MONITORING „Nejsem propagandista, ale komentátor.“ Miroslav Kalousek naznačil, že něco chystá. A stávajícímu ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) by se to nemuselo líbit.

Je to plk. Už je utraceno. Kalousek setřel rozpočet do konce roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Správní rady VZP ČR Miroslav Kalousek

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) oznámil čísla plnění rozpočtu v polovině roku. Schodek rozpočtu činil 215,4 miliardy korun. Na celý rok je naplánován schodek ve výši 295 miliard. Miroslav Kalousek (TOP 09) oznámil, že v úterý večer v ČT ekonomické počínání vlády zhodnotí. A už teď naznačil, že kabinet Petra Fialy (ODS) nebude šetřit.

„Pololetní situaci letošního státního rozpočtu budu dnes komentovat v pořadu 90’ na ČT 24 v cca 20.40 hod,“ oznámil Kalousek na twitteru. A rovnou naznačil, že se nechystá vládu chválit. „Nejsem propagandista. Jsem komentátor,“ pravil.

Miroslav Kalousek promlouvá

A jak slíbil, tak také učinil.

„Stále je tam problém minimálně dvou faulů, které ta vláda zná minimálně od okamžiku, kdy byl ten rozpočet schválen. A to je 50 miliard z příjmů emisních povolenek, které v příjmech státního rozpočtu nejsou a je to nula, která se rozpočtovala na mimořádnou valorizaci, ač mimořádná valorizace už běží. Tyhle dva fauly dělají dohromady 65 miliard, které v tom rozpočtu stále straší,“ varoval Kalousek před kamerami s tím, že rozpočet je zatížen i celou řadou dalších problémů, se kterými vláda často mnoho neudělá, ale oněch 65 miliard tam stále je a kvůli tomu se Kalouskovi nejeví reálné, že konečný schodek za letošek skutečně bude oněch 295 miliard.

Ještě v květnu státní schodek činil 271,4 miliardy a řada ekonomů upozorňovala, že vláda nejenže musí řešit schodky rozpočtu na příští roky, ale že musí rychle šetřit i v rozpočtu letošním, chce-li kabinet dodržet celoroční deklarovaný schodek 295 miliard.

„Pokles schodku o 56 miliard je bezesporu dobrou zprávou. Pokles schodku jsme očekávali, nicméně vláda zůstává dál obezřetná. A nic se nemění ani na potřebě šetřit a hlídat všechny výdaje,“ uvedl Fiala pro ČTK s tím, že vláda očekává další příjmy z ČEZ a tzv. Windfall Tax.

Kalousek opět na twitteru naznačil, kudy by se měl Fiala se svými ministry vydat, když průzkum na platformě Výzkumník Seznam ukázal, že lidé sice mají pocit, že státní finance je třeba ozdravit, ale současně odmítají konsolidační balíček pětikoaliční vlády.

„‘Vláda musí šetřit, ale určitě ne na mně. Mně by se mělo přidat.‘ To je standardní postoj většiny voličů. Řešení? Říznout do toho tak, aby deficit na r. 2024 nebyl vyšší než 210 mld. Za stejné politické náklady se udělá pořádná, ne jen kosmetická práce,“ doporučil Kalousek Fialovi.

Miroslav Kalousek promlouvá

Před kamerami veřejnoprávní televize kroutil Kalousek hlavou nad tím, proč už v březnu letošního roku nebylo rozhodnuto o tom, že výdaje jednotlivých ministerstev budou uvázány a uvolněny jen v případě, že se bude rozpočet vyvíjet dobře. V červenci už podle Kalouska bývá na tento krok pozdě, protože nemálo peněz je na ministerstvech buď utraceno, nebo smluvně vyřízeno jako utracené v příštích měsících. „Je to totální plk,“ varoval Kalousek s tím, že takto nebudou finanční trhy věřit, že se Česko vzpamatuje.

Pokud vláda nedokáže snižovat dluh alespoň o jedno procento HDP ročně, pak to bude podle Kalouska problém, kvůli kterému nebude možná pětikoaličlí vládu označovat za rozpočtově odpovědnou. Pokud dnes z vlády zaznívá, že schodek na příští rok bude 235 až 270 miliard, je to problém.

Kalousek má za to, že je třeba buď snížit povinné výdaje státu, nebo zvýšit příjmy. „Já myslím, že se mají snižovat ty výdaje,“ uzavřel své vystoupení Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podobný názor, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 04.07.2023 12:22:01
jako nemilovaný Kalousek má více ekonomů. Zatím stát nezačal šetřit, naopak chce kupovat nejdražší éra na světě, která nepotřebujeme.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …