Je to podvodník! Fantom Tomáše Halíka znovu udeřil

18.12.2017 13:10

Člen akademické obce Univerzity Karlovy, docent Otakar Jelínek, se ve svém textu opřel do vzdělání a titulů Tomáše Halíka. „Co do akademických podvodů, je to výkon jistě hodný obdivu,“ sdělil Jelínek.

Je to podvodník! Fantom Tomáše Halíka znovu udeřil
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Jelínek začíná svůj text Halíkovým pobytem v Římě, kde v úterý 11. února 1992 obhájil v češtině před komisí práci z oboru teologie. Téhož dne byl Halíkovi udělen diplom licenciáta teologie. „Bezprostředně po své obhajobě licenciátského titulu se student Halík zapsal dne 13. 2.1992 na teologické fakultě Papežské Lateránské University (PLU) k dvouletému studiu na dosažení doktorátu,“ popisuje Jelínek a dodává i to, jak Halík získal titul Dr. Považuje to za protizákonné povýšení. 

„Ve stejné době muselo na Fakultě sociálních věd Karlovy university probíhat habilitační řízení, neboť Mons. Halík byl již dne 21. května 1992 promován za rektora prof. Radima Palouše v Karolinu na docenta sociologie. Ještě na konci téhož roku, 17. 12. 1992, sděluje děkan Teologické fakulty Papežské Lateránské university Mons. Ignazio Sanna profesoru Ignacy Decovi, děkanu Papežské Teologické fakulty ve Wroclavi, že rev. Halík získal na wroclavské fakultě doktorát teologie za stejnou práci, za kterou mu byl předtím udělen licenciátský titul v Římě. Tento fakt byl rovněž  příčinou toho, že student Halík byl tehdy v Římě z dvouletého studia k dosažení doktorátu na papežské Lateránské universitě vyloučen,“ podotkl docent Jelínek.

Původní text ZDE

 „Pokud pak jde o docenturu University Karlovy, kterou Tomáš Halík získal 14. 12. 1992, jak praví oznámení, i tu dosáhl svou licenciátní prací z theologie: Víra a kultura v české společnosti. A tak jednou licenciátní prací z theologie v Římě dosáhl doktorátu z theologie a jeho habilitace ve Wroclawi a docentury na sociologické fakultě v Praze,“ konstatuje docent Jelínek. 

Závěrem pak docent Jelínek uvádí, že mons. Halík ve Wroclawi neabsolvoval žádné doktorské studium, ani zde nebyl promován do hodnosti doktora teologie. 

„V důsledku všech uvedených machinací s akademickými tituly se Mons. Halíkovi podařilo podvodně získat čtyři akademické hodnosti, a to licenciáta teologie v Římě, docenta sociologie v Praze, docenta praktické  teologie ve Wroclawi a nakonec i Hamplovou nostrifikací doktora  teologie Th.D. –  a to na základě  pouhé jediné práce, obhájené v Římě v roce 1992, která je navíc již dle svého názvu charakteru spíše žurnalistického. Co do akademických podvodů je to výkon jistě hodný obdivu,“ uzavřel docent Jelínek se slovy, že mu přijde smutné, že Karlova univerzita nebrala na předchozí upozornění zřetel a Halíkovy podvody z nepochopitelných důvodů kryla. Prý teprve nedávno vyvstala naděje, že univerzita v této záležitosti bude v brzké době konat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…