Je to skvělý nápad, říká Babiš o stavbě vládní čtvrti. Milion chvilek pro demokracii připomnělo jiný jeho „skvělý nápad“

04.12.2018 22:10

Český premiér Andrej Babiš nechal připravit investiční plán rozvoje republiky za biliony korun. Jedním z podbodů tohoto plánu je i výstavba zcela nové vládní čtvrti za deset miliard. Babiš tento svůj nápad považuje za skvělý. Platforma Milion chvilek pro demokracii, která Babiše soustavně kritizuje, však tvrdí, že Babiš už v minulosti s jedním ne až tak skvělým nápadem přišel. S nápadem, na který po letech možná doplatíme my všichni.

Je to skvělý nápad, říká Babiš o stavbě vládní čtvrti. Milion chvilek pro demokracii připomnělo jiný jeho „skvělý nápad“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Agrofertu na pražském Chodově

Předseda vlády Andrej Babiš ve svém dalším obsáhlém provolání k voličům mluvil např. o výstavbě nové vládní čtvrti. Tento svůj plán označil za skvělou investici, která se vyplatí všem občanům. Úředníkům i lidem, kteří za nimi musejí dojít, aby si vyřídili to nejnutnější. Výstavba nových vládních budov, údajně skvělá investice ve výši deset miliard se prý Česku vrátí do pěti let. Pokud se státu podaří prodat lukrativní budovy v centru Prahy, kde sídlí úředníci dnes.

Platforma Milion chvilek pro demokracii však připomíná, že Andrej Babiš před mnoha lety skvěle investoval už jednou. Když zakládal svůj mamutí Holding Agrofert, získal jeho první firmy za zlomek jejich skutečné ceny. Členové platformy se tady dovolávají informací z pořadu Reportéři ČT Marka Wollnera z března 2017.

„Jak Babiš koupil za osm milionů korun 45% podíl Agrofertu, který měl v tu dobu hodnotu minimálně 3 680 milionů? Hodně podivně. Nikdo to neví, on to odmítá říct. Ale víme, že 10% podíl (v hodnotě 368 milionů) kupř. koupil od polostátní Spolany za pouhého 2,5 milionu! Kdo z vás by to nekoupil?“ zeptali se členové platformy na sociální síti Facebook.    

„Někdo možná volil hnutí ANO s nadějí, že Babiš zatočí s kmotry a korupcí. OK, chápeme. Teď je ale čas si přiznat, že to byl omyl a že Babiš své voliče prostě oklamal a podvedl. On s kmotry nezatočí. Je jedním z nich. A budeme za to platit my všichni,“ pokračovali členové platformy s odkazem na skutečnost, že Česko možná bude vracet na dotacích miliardy korun, které z EU čerpal holding Agrofert.

Babiš tvrdí, že žádné vrácení dotací nehrozí, ale právníci Evropské komise se zatím oficiálně nevyjádřili, takže v tuto chvíli jde jen o tvrzení českého premiéra, které jistě může být pravdivé, ale také nemusí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …