Je to špatné, pane Kalousku. Začínají se od vás odvracet už i Bakalovi novináři

01.10.2017 10:31

TOP 09 Miroslava Kalouska se propadá. Poslední průzkum před nadcházejícími sněmovními volbami dokonce ukázal, že by se strana nemusela dostat do Poslanecké sněmovny. Shrnuje to server Respekt.cz a svůj komentář připojil i Petr Honzejk na serveru iHNed.cz spadajícím mezi média podnikatele Zdeňka Bakaly.

Je to špatné, pane Kalousku. Začínají se od vás odvracet už i Bakalovi novináři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Do Poslanecké sněmovny by se podle serveru Respekt.cz mohlo dostat až deset stran. Pouze čtyři strany – ANO, ČSSD, KSČM a ODS však mají dostatečně velké jádro voličů, aby si svým vstupem do Poslanecké sněmovny mohly být jisty, konstatuje server. 

TOP 09 podpora voličů klesá, podle všeho je to výraznou posilou Pirátů. Právě voliči odcházející k Pirátům jsou prý voliči odvracející se od Kalouskovy TOP 09. 

Původní text ZDE.

Komentátor Petr Honzejk v souvislosti s průzkumy na serveru iHNed.cz uvedl, že straně Miroslava Kalouska vážně hrozí, že neprojde do Poslanecké sněmovny a postupně zanikne. „TOP 09 by tak vstoupila do historie jako další článek nekonečného řetězce projektů, které žily z nadějí mytické bytosti ‚městský liberální volič‘,“ zmínil Honzejk s tím, že je možné, že mladí voliči se přikloní k Pirátům.

Honzejk se ale zároveň domnívá, že strana by mohla přežít díky tomu, že stále zaplňuje prázdné místo na politické mapě. „Otevřeně se hlásí k myšlence, že by Česko mělo být součástí jádra evropské integrace,“ uvedl.

Honzejk se ve svém textu zaměřil na to, že je ošidné dávat si do názvu strany rok založení strany. „Se vší trpkostí si to možná právě teď uvědomuje Miroslav Kalousek. Když v roce 2009 založil spolu s Karlem Schwarzenbergem TOP 09, fungovalo to v první chvíli, jako když zapálíte motor rakety. Étos šetření a odpovědnosti zasáhl uprostřed ekonomické krize srdce mnohých voličů, formace vystřelila nahoru, zdálo se, že žádné mety pro ni nejsou nedosažitelné. Byla to doba, kdy se řešila spíše otázka, kdy Kalouskův projekt převálcuje ODS a stane se hegemonem na pravici, než jestli to vůbec přijde,“ zmínil Honzejk.

Následně se zaměřil i na chyby, které strana podle něj udělala. „Mnohé se dá přičíst vnějším vlivům. Nepopulárnímu šetření v letech krize, příslušnosti k vládě Petra Nečase, která skončila kvůli (dodnes nepotvrzeným) podezřením z brutální korupce, a také čtyři roky trvající demagogické kampani Andreje Babiše s motem ‚za všechno může Kalousek‘. Ale úplně vše se na vnější vlivy svést nedá. Pokud by partaj měla řádný fundament, možná by to s ní otřáslo, ale ne tak, že by byla na pokraji konce,“ dodal Honzejk s tím, že příčiny propadu topky jsou hlavně vnitřní. Projekt totiž stál na třech pilířích – na autoritě Karla Schwarzenberga, mozku Miroslava Kalouska a spolupráci se Starosty, píše Honzejk.

„Jenže Karel Schwarzenberg zestárl natolik, že je, při vší úctě, už jen živoucím symbolem. Starostové odešli za vlastním politickým štěstím (nebo možná neštěstím, to se uvidí). A zbyl jen Miroslav Kalousek. Se vším svým intelektem, rétorickou pohotovostí, politickým umem a … svou pověstí. A ta, ať už je zasloužená, či ne, je zkrátka taková, jaká je. Pokud jde o popularitu, Kalousek se na lídry ostatních partají dívá ne zespoda, ale ze dna. Prekérní situace,“ dodal Honzejk.

Původní text ZDE.

„O bytí a nebytí TOP 09 se rozhodne 21. října. Setina nad pět procent znamená naději, setina pod pět procent smrt. Ve druhém případě se Miroslav Kalousek těžko bude moci divit, když někdo napíše, že to byla smrt model 09. Smrt vyčpělého projektu minulosti,“ uzavřel komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…