Je to tu. Vzpoura hospod. I herec Pavel Nový. Roste to po celé zemi

23.01.2021 13:06

K iniciativě Chcípl PES, která na protest proti vládním opatřením vyzvala otevřit v sobotu restaurace, se přidala gastronomická zařízení napříč celou Českou republikou. Cíl je pro všechny společný – zachránit své podniky před zkrachováním. Stoupenci na sociální sítí sdílejí seznam otevřených hospod, vydávají je však za buňky politického hnutí, kde se podepisuje petice. Některé se tradičně dočkaly podpory i od lidí z kultury. K připojení k protestu vyzývá iniciativa také vlekaře a lyžaře.

Je to tu. Vzpoura hospod. I herec Pavel Nový. Roste to po celé zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: V důsledku zpřísnění protipandemických opatření smějí hospody a restaurace prodávat jídlo a nápojepouze z okýnka. Konzumace alkoholických nápojů je na veřejných prostranstvích zakázána

Iniciativa již v týdnu oznámila, že chce založit politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES. Aby se provozovatelé restauračních zařízení vyhnuli drakonickým pokutám a mohli mít otevřeno, prohlásili se za buňku politického hnutí Chcípl PES, které sbírá podpisy na protestní petici. Podle iniciativy politická jednání mají z vládních protiepidemických nařízení výjimku. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) takový výklad pravidel odmítl.

Přidat se k protestu, či nikoliv – to bylo velké dílema pro řadu restauračních podniků, které se v této době potýkají s existenčními problémy. Kabinet jako součást opatření proti šíření koronaviru uzavřel restaurace už loni na jaře; ke stejnému kroku sáhl v polovině října. Zákaz od té doby, s výjimkou krátkého období před Vánocemi, trvá dodnes. Restaurace mohou sice prodávat jídlo a nápoje z okénka, ale podle výzkumné společnosti Nielsen gastronomické odvětví v Česku každým dnem uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun.

K sobotní akci se proto nakonec připojil nemalý počet z nich, podle seznamu se připojily restaurace z Prahy, Brna, Teplic, Ústí nad Labem, Kladna nebo Jihlavska.

Seznam restaurací, kam se lidé dnes mohou vydat za dobrým jídlem a pitím, iniciativa Chcípl PES sdílí na svém facebooku. „Pořád nám to padá, tak aspoň zveřejňujeme 50 politických buněk s petičním místem, kde je otevřeno. Omlouváme se, ale zájem je enormní,“ napsala.

Kvůli výpadkům serveru iniciativa zkonkretizovala, které restaurace je možné navštívit v metropoli. „Otevřené hospody v Praze! Je jich víc, ale na začátek... Restaurace Šeberák, K Šeberáku, Praha 4, tel: 733 555 822. Restaurace Pavlovín, Mírového hnutí 2353/2, Praha 4, Chodov, 734 377 637. Obývák tvůj pivní bar, Na palouku 8, Praha 10, 605 464 154. Pizza Kačerov, Budějovická 615, Praha 4, 722 000 066,“ upřesnila pro nedočkavé návštěvníky.

Některé podniky přišly osobně podpořit známé české osobnosti. Například Pivovar Malý Janek ze středočeských Jinců dnes navštívil držitel Českého lva herec Pavel Nový, hvězda jedné z nejoblíbenějších českých komedií S tebou mě baví svět. Výraznou postavu ztvárnil také ve filmech Spiklenci slasti, Otesánek či v hororové komedii Šílení.

Proti vládním opatřením ostře dlouhodobě vystupuje řada umělců a lidí s profesí v kulturním sektoru. Mezi ty nejhlasitější se řadí například zpěvák Daniel Landa, principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský nebo zpěvák Janek Ledecký.

K otevření svých provozů vyzývají hospodští z iniciativy Chcípl PES i vlekaře, když ani jim zřejmě navrhované státní kompenzace nepomůžou a povedou ke krachu. Podle členů iniciativy se nemusí obávat postihů v případě porušení nařízení.

„Měli bychom jeden hlavní vzkaz pro vlekaře. Dnes vyšlo vládní nařízení, a pokud se do něj správně podíváte, ani veřejnost, ani vlekaři nejsou žádným způsobem ohrožení, jediný z nich nemůže dostat pokutu. Vlekař nemůže dostat pokutu, protože je právnická osoba. V zákoně není paragraf o tom, co se stane, když vlekař nedodržuje vládní nařízení,“ uvedl hospodský z iniciativy Chcípl PES.

Obavy prý nemusí mít ani veřejnost, která by si přijela zalyžovat: „Ve vládním nařízení je, že vlekař nesmí vlek otevřít pro veřejnost, ale k veřejnosti ve vládním nařízení nikdo nemluví. Není tam, že se veřejnost nesmí zdržovat na sjezdovkách či ve vleku,“ konstatuje iniciativa, že i veřejnost je v tomto případě z obliga. A přátelsky radí: „Vyražte na hory, udělejte si krásnou sobotu a neděli.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…