Je to válka, říká o útoku v Manchesteru Alexandr Vondra

23.05.2017 22:43

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD), a bývalý ministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra (ODS) v úterních Událostech, komentářích České televize debatovali o teroristickém útoku v Manchesteru.

Je to válka, říká o útoku v Manchesteru Alexandr Vondra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

„Nepochybně je to válka,“ prohlásil hned v úvodu diskuse Alexandr Vondra. Odmítl však spekulovat nad tím, zda islamisté reagovali např. na projev Donalda Trumpa v Saúdské Arábii. Spekulovat odmítl také František Bublan. Konstatoval ovšem, že Islámský stát prohrává, takže se snaží válku přenést na Západ.

Podle Vondry se západní státy musejí snažit zajistit bezpečí svých lidí. To je přece základní smysl státu. A bezpečnostní složky se o to opravdu snaží. Teroristé už ale mají v Británii či Německu své zázemí. „Myslím si, že ten hlavní problém je, že je tady málo těch Mohamedů a Salmánů a tak podobně, tudíž ti zradikalizovaní vlci tady nemají zázemí,“ konstatoval Vondra.

Podle bývalého ministra obrany nám tu schází nějaký razantní politik, který by občany povzbudil. Takovými politiky jsou podle jeho názoru 45. prezident USA Donald Trump nebo britská premiérka Theresa May. K útoku v Manchesteru se sice vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová, ale podle názoru občanského demokrata se vyjádřila poměrně chladně.

Bývalý ministr obrany je toho názoru, že tu musíme začít trochu jinak přemýšlet. „Kdyby nebyl Manchester v noci, tak o čem to bude. Bude to o Kajínkovi. Nájemnej vrah jako celebrita, která svolá po propuštění z vězení tiskovku a řekne, že už má několik pracovních nabídek. Ten, kdo na to není zvyklej, tak z toho musí být jako v Jiříkově vidění,“ kroutil hlavou Vondra.

V obecné rovině podle něj jistě platí, že by tajné služby měly více spolupracovat, ale ani sebelepší spolupráce tajných služeb napříč kontinentem nás však absolutně neochrání, protože teroristé jsou vždy o krok napřed.

Bublan dodal, že útočník v Manchesteru se v tomto městě přímo narodil, nejde tedy o žádného migranta. Musíme se proto postavit radikálním muslimským duchovním, kteří podněcují k násilí. Jako je trestné hlásání myšlenek nacismu, musí být trestné i nabádání k teroristickému útoku. To už kriminální jednání je, jenže doteď se to podle Bublana tolik nesledovalo.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Podle Bublana má smysl více a více prohlubovat výměnu informací mezi tajnými službami. Dnes už se to děje a je to dobře. Bublan by se prý nebál předávat utajené informace např. do Rumunska. A také je odtamtud dostávat. „Koneckonců, já jsem to zažil,“ zdůraznil Bublan s tím, že na počátku tisíciletí vedl civilní rozvědku.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…