Je to vážné: My vám ty rakety prostě zničíme, pohrozily USA Rusku

03.10.2018 10:41

Mezi Ruskem a Spojenými státy se schyluje k dalšímu konfliktu. Vše začalo komentářem velvyslankyně při NATO Kay Bailey Hutchisonové, který se týkal raket středního doletu.

Je to vážné: My vám ty rakety prostě zničíme, pohrozily USA Rusku
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: NATO - Černé moře

Hutchisonová obvinila Rusko z porušování Smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu, kterou uzavřeli tehdejší vůdci Sovětského svazu Michail Gorbačov a Spojených států Ronald Reagan. Smlouva byla podepsána ve Washingtonu 8. prosince 1987 a vstoupila v platnost 1. června následujícího roku. Letos tedy tato přelomová dohoda oslavila čtyřicet let svého trvání, ale jen několik měsíců po kulatém výročí je její dodržování veřejně zpochybňováno.

Dohady o porušování smlouvy ze strany Ruska se vedou mezi oběma velmocemi delší dobu a Moskva veškerá obvinění rezolutně odmítá. Slova Hutchisonové však napětí ještě více eskalují. Obzvlášť poté, co v rozhovoru s novináři zmínila i možnou reakci americké strany. „Existuje možnost reagovat v případě pokračování ve vývoji těchto zbraní prostřednictvím preventivního útoku,“ uvedla americká velvyslankyně NATO před udivenými novináři.

Celý text v angličtině je ZDE.

„Je to samozřejmě naše volba. Hlavní otázkou ale je, co bychom měli dělat, kdyby byla raketa vyslána a mohla zasáhnout území některého našeho evropského spojence, nebo dokonce území samotných Spojených států,“ rozvíjela Hutchisonová dál svoji tezi. Reakce Moskvy byla okamžitá a ruské ministerstvo zahraničí ústy své mluvčí americké velvyslankyni vyčinilo za „nebezpečnou rétoriku“.

„Ten, kdo vydává taková prohlášení, si patrně neuvědomuje, jak nebezpečné důsledky může taková rétorika mít,“ uvedla podle tiskové agentury TASS mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. O několik hodin později už Hutchisonová svá slova na Twitteru poněkud zmírnila. „Nehovořila jsem o možnosti preventivního útoku proti Rusku. Moskva však musí dodržovat podmínky dohody, jinak musíme zvažovat všechny možnosti, jak chránit zájmy USA a NATO,“ napsala Hutchisonová.

Jak konstatuje britský levicový deník The Guardian, hrozba preventivního útoku nemá od konce studené války obdoby. Redakcí deníku oslovení experti se vesměs shodují, že Hutchisonová nejspíš nechtěla vyhrožovat útokem, ale špatně se vyjádřila. Hans Kristensen z Federace amerických vědců tvrdí, že tím ale nahrála paranoidním ruským stratégům, kteří její vyjádření využijí ve své propagandě. „Měla by vše objasnit, aby nezůstaly žádné pochybnosti,“ uvedl Kristensen.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …