Je vás tu moc. Češi by pracující cizince hnali pryč

19.04.2016 13:20

Většina Čechů se stále domnívá, že v naší zemi pracuje příliš mnoho cizinců. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM, který proběhl ve dnech 16. až 23. března letošního roku.

Je vás tu moc. Češi by pracující cizince hnali pryč
Foto: MPSV
Popisek: Celkové počty zaměstnaných cizinců v ČR podle lokality

Že v naší zemi pracuje příliš mnoho cizinců, se domnívá 66 % Čechů. Jen o něco méně (60 %) uvedlo, že zaměstnávání cizinců připravuje naše lidi o práci. Oproti loňskému průzkumu je ale míra souhlasu s těmito názory nižší.

Názory české veřejnosti na fakt, že v řadě profesí je u nás zaměstnáváno poměrně hodně cizinců, zjišťuje STEM od roku 2009, kdy u nás došlo ke zřetelnému růstu nezaměstnanosti a kdy se projevily příznaky hospodářské krize.

Celý průzkum ZDE

Dvě pětiny lidí (40 %) naopak uznávají, že v některých profesích by bez práce cizinců byla situace na trhu práce neřešitelná.

Za pozornost stojí, že do loňského průzkumu byly názory na zaměstnávání cizinců velmi stabilní. Zatímco názor na to, že cizinci představují jediné řešení nedostatku pracovních sil, zůstal na stejné úrovni jako v předchozích dvou průzkumech, míra souhlasu u dvou dalších postojů se snížila. Většinový souhlas s tím, že u nás pracuje příliš mnoho cizinců a že připravují naše lidi o práci, oslabil o 14, resp. 12 procentních bodů. Přesto s těmito názory stále souhlasí poměrně jasná většina českých občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…