Je vůdce separatistů takový trouba? Prý se radoval ze sestřelení letadla a pak to smazal

18.07.2014 8:52

Vůdce ukrajinských separatistů Igor Girkin, zvaný Igor Strelkov, podle informací světových médií na sociální síti VKontakt přiznal, že malajsijské letadlo s 298 civilisty na palubě sestřelili jeho vojáci. Vše nasvědčuje tomu, že se v první chvíli domníval, že jde o ukrajinské letadlo. Po pár minutách však byl jeho komentář z ruské obdoby Facebooku vymazán.

Je vůdce separatistů takový trouba? Prý se radoval ze sestřelení letadla a pak to smazal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dopravní letadlo, ilustrační foto

Anketa

Kdo podle vás sestřelil civilní letadlo nad Ukrajinou?

hlasovalo: 712534 lidí

Podle médií Girkin-Strelkov vložil svůj příspěvek krátce před tím, než byla informace o sestřelení letadla oficiálně zveřejněna. „Varovali jsme vás dostatečně dlouho, abyste opustili náš vzdušný prostor. Máme video, které to potvrzuje. Obytné čtvrti nebyly zasaženy. Stejně tak nedošlo k usmrcení civilistů," napsal Girkin-Strelkov na síti VKontaktě. Svůj komentář navíc doplnil ironickou poznámkou: „Pták spadl na hromadu odpadků." O smazaném příspěvku na sociální síti informovala například Svobodná Evropa či americká novinářka a manželka polského ministra zahraničí Anne Applebaumová.

Igor Girkin-Strelkov je v Rusku poměrně populární. V poslední době se však od něj snažila Moskva dát ruce pryč. Unáhlený komentář týkající se sestřeleného letadla a jeho následné naivní smazaní ukazuje, proč ztratil u svých ruských spojenců důvěru. Mezi prvními zareagovala na jeho komentář známá historička a držitelka Pulitzerovy ceny Anne Applebaumová, která napsala, že „dlouholetý agent Moskvy Strelkov přiznal sestřelení letadla, o němž se domníval, že je ukrajinské".

Strelkov ve svém včerejším komentáři v čase 17:50 uvedl, že k sestřelení letadla došlo poblíž menšího města Torez, které se nachází 40 km východně od Doněcku. Boeing 777 byl na cestě z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Součástí tohoto příspěvku byla rovněž dvě videa, která z dálky ukazují oblak černého kouře vznášející se několik metrů nad zemí.

SLEDUJEME Sestřelené letadlo nad Ukrajinou

Tisková agentura Interfax ovšem přinesla vyjádření místopředsedy vlády samozvané Doněcké lidové republiky Andreje Purgina, který odmítl, že by separatisté letadlo opravdu sestřelili. „Je to nesmysl. Nemáme zbraně na to, abychom mohli sestřelit letadlo pohybující se ve výšce 10 000 metrů nad zemí." Ukrajinské i ruské autority rovněž odmítají, že by s tragédií měly něco společného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…