Je za to zodpovědný Putin, vypálila Merkelová

30.11.2018 9:51

Německa kancléřka se vyjádřila k tomu, kdo podle ní nese zodpovědnost za zhoršení situace v Kerčském průlivu. Ukázala na ruského prezidenta Vladimira Putina. Zároveň v Berlíně na čtvrtečním německo-ukrajinském ekonomickém fóru kladla důraz na to, že Ukrajinci zadržení při víkendovém incidentu Ruskem musí být propuštěni a není možné je nutit k doznání.

Je za to zodpovědný Putin, vypálila Merkelová
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Podle Merkelové země ležící blízko Ruska mají právo na vlastní rozvoj. „Jde tady o něco principiálního. Sankce nemáme kvůli sankcím, ale máme je, abychom dali najevo, že země, i když leží blízko Ruska, mají právo na vlastní rozvoj. To jsou základy mezinárodního práva,“ zdůraznila s tím, že to musí platit zvláště v případě Ukrajiny.

K nedělnímu námořnímu incidentu, při němž Rusko zadrželo čtyřiadvacet Ukrajinců a tři lodě, zmínila Merkelová, že je to nutné řešit s klidným přístupem. Stojí si za tím, že situace v oblasti Kerčského průlivu mezi anektovaným Krymem a pevninským Ruskem se zhoršila po stavbě mostu přes průliv. „Jde to plně na vrub ruského prezidenta. Od té doby, co byl tento most letos v květnu slavnostně otevřen, se zhoršily podmínky námořní dopravy,“ prohlásila.

„Mezinárodní společenství se musí zasadit o to, aby města jako ukrajinský Mariupol nebyla odříznuta od světa,“ uzavřela Merkelová s tím, že o tématu chce na nadcházejícím summitu zemí G20 v Argentině jednat s Putinem osobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…