Je živo: Lidovci posílají na Babiše BIS, komunisté do toho praštili ještě více

16.05.2017 14:20

Před odpolední schůzí Poslanecké sněmovny předstoupili před novináře zástupci KDU-ČSL, KSČM a ODS.

Je živo: Lidovci posílají na Babiše BIS, komunisté do toho praštili ještě více
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Nejdříve před novináře předstoupili lidovci. „Je velmi závažné, že podle těch údajů, které jsou, Finanční správa začala řešit korunové dluhopisy až po tlaku médií a politiků. Je podivuhodné, že bývalí ministři financí Kalousek a Sobotka hovoří o tom, že by mohl mít náměstek ministra vliv na postup Finanční správy. Ta by měla být zcela nezávislá,“ podotkl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. 

„Je na zvážení, zda by v tomto případě i NKÚ neměl zahájit kontrolu na Generálním finančním ředitelství či na Finanční správě,“ dodal.

„Jsem přesvědčen, že vzhledem k tomu, že pan premiér je určitou stranou celého sporu a že je tu debata, která se odvíjí od zveřejnění odposlechů pana Babiše, tak by se celou situací měla kromě policie zabývat i BISka. Potřebujeme prověřit, zda se nestal trestný čin, ale i zda nejde o útok na podstatu celého ústavního systému,“ řekl závěrem. Lidovecký poslanec Jan Bartošek se vyjádřil také k zálohovanému výživnému i k sociálnímu bydlení, Vít Kaňkovský pak hovořil o prvním čtení novely zákona o sociálních službách. 

Před novináře potom přišli i komunisté. „Vládní krize nekončí, ale eskaluje. Slova, ať už předsedy vlády, nebo předsedy hnutí ANO, vedou k tomu, že ani jedna z politických stran není ochotna respektovat koaliční smlouvu, kterou podepsaly,“ nechal se slyšet předseda KSČM Vojtěch Filip. „Trvá naše výzva pro svolání schůze ohledně vyslovení nedůvěry vládě,“ podotkl FIlip.

Filip se následně rozčílil nad pořadem následující schůze. „Je to historicky poprvé za 25 let, že Poslanecká sněmovna má po dvou proběhlých schůzích o dalších 50 bodů navíc,“ řekl. Vláda podle něj není schopna organizovat svoji práci a práci vládní koalice tak, aby byly projednány návrhy a dodržena Ústava České republiky.

Jeho slova podpořil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „S vyslovením nedůvěry souhlasí převážná většina oslovených občanů,“ poukázal na průzkumy Kováčik.

Za ODS vystoupil předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura a poslankyně Jana Černochová. Stanjura se vrátil ještě k mimořádně schůzi Poslanecké sněmovny, jež se uskutečnila minulý týden a týkala se nahrávek ministra financí Andreje Babiše (ANO) a redaktora MF Dnes Marka Přibila.

„Vládní krize trvá. ČSSD a hnutí ANO se nejsou schopni domluvit ani na výměně ministra,“ řekla Černochová. Zároveň však zdůraznila, že se pod návrh ohledně vyslovení nedůvěry vládě občanští demokraté nepodepíšou. „Nechceme umožnit prezidentu Zemanovi, aby měl ještě větší sílu. Tím neříkáme, že jsme se současnou vládou spokojeni. Pro nás jsou nejoptimálnějším řešením volby v měsíci září,“ podotkla Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…