Jed kvůli Zemanovi. Vážné obvinění. Falešný podpis? Vyvalilo se mnohé

14.10.2021 19:44

Otázka, zda je Miloš Zeman schopen vykonávat svou prezidentskou funkci, budí v české společnosti v posledních dnech značné rozpaky. Především proto, jak nesourodé informace v souvislosti se zdravotním stavem hlavy státu zaznívají. Ivana Zemanová dnes veřejně vystoupila a prosila o trpělivost, než se její nemocný manžel uzdraví. Hrad a někteří politici z hnutí ANO tvrdí, že jeho stav tak vážný není. A v české internetové obci se to jen hemží nejrůznějšími spekulacemi. „Dělají si z nás srandu,“ zní rozhořčené reakce.

Jed kvůli Zemanovi. Vážné obvinění. Falešný podpis? Vyvalilo se mnohé
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Ivana Zemanová se vyjádřila ke zdravotnímu stavu manžela.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí
Prezident Miloš Zeman podle své manželky Ivany podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Bez podrobností k prezidentově zdravotnímu stavu to řekla na brífinku, při kterém jí po boku stála dcera Kateřina. Spekulace o zdravotním stavu označila za minimálně neetické.

Téhož dne se za Zemanem vydal do nemocnice předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO. Hlava státu podle něj na místě podepsala rozhodnutí o svolání první sněmovní schůze na 8. listopadu. Vondráček řekl, že prezident je schopen svou funkci vykonávat. „Říkal, že se na něj můžeme spolehnout. A říkal to se svým typickým potutelným úsměvem,“ popsal.

„Říkal, že nejvíc ho baví zprávy o tom, že je mrtvý,“ přiblížil. „Má smysl pro humor, ten ho neopouští. Všechny ty různé fámy se nezakládají na pravdě, viděl jsem to na vlastní oči,“ dodal Vondráček. 

Není divu, že tato dvě rozporuplná vyjádření vzbuzují rozpaky.

Například Štěpán Ryšavý volá po hmatatelných důkazech o tom, že Zeman je skutečně způsobilý vykonávat prezidentský úřad. „Pokud nebudou prezidentovy aktivity s videodokumentací, kde bude jasně vidět, že tak osobně vědomě činí, budu prezidenta považovat za neschopného vykonávat úřad. 8. listopadu nechť je aktivní článek 66, prezident ať se brání u soudu,“ vyzývá ke zbavení Zemana pravomoci a dodává: „Dělají si z nás srandu.“

 

 

V podobném duchu se nesl i názor biochemika Jana Konvalinky, a sice jasně říct, jak na tom hlava státu je, nebo jej odstavit. „Teda já jsem jen pouhý biochemik, ale mně to připadá uplně jednoduché. Buď dá pan prezident svolení k úplnému informování veřejnosti o svém zdravotním stavu, nebo musí Senát urychleně zahájit zbavení pravomoci podle článku 66,“ míní.

 

 

K tiskové konferenci Ivany Zemanové ke zdravotnímu stavu prezidenta měl na svém facebooku co říct i komentátor Petr Honzejk: „Děkujeme za informaci, že paní Ivana Zemanová je schopna vykonávat svou funkci,“ rýpl si do ní za to, že veřejně vystoupila, aby podpořila svého muže.

Také komentátor Alexander Mitrofanov se pozastavil nad vyjádřením Zemanové a Vondráčka, jejich porovnání jej nepotěšilo. „Podle Zemanové je Zeman v takovém stavu, že na něj mají ti, kteří ho mají rádi, myslet. Podle Vondráčka povídal, podepsal, vtipkoval. Aspoň kdyby se dohodli, amatéři,“ uvedl ve svém tweetu.

 

 

 

„Hra na city v podání paní Zemanové je sice dojemná, ale jinak je to výsměch veřejnosti, která se nic nedozvěděla,“ zhodnotil poté v dalším příspěvku.

 

 

Politolog Kamil Švec se zaměřil na Zemanův rukopis, pro srovnání přidal fotografii jeho podpisu z roku 2015 a z roku 2021. „Podpis pana prezidenta se za šest let dost proměnil. Anebo si dnes dal na podpisu opravdu, opravdu velmi záležet,“ naznačil zřejmě, že nemuselo jít o skutečný podpis prezidenta.

 

 

Kvůli nejasnému zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana se 19. října sejde senátní ústavní komise k možnostem, jak zajistit výkon pravomocí hlavy státu. Ústava umožňuje zbavit prezidenta pravomocí v případě, jestliže se Sněmovna a Senát usnesou na tom, že hlava státu nemůže svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat. K odvolání prezidenta je pak potřeba 101 poslanců plus 41 senátorů.

V takovém případě prezidentské pravomoci hlavy státu přejdou na předsedu vlády a předsedu Sněmovny. Jeho pravomoci přebere předseda Senátu, pokud je Sněmovna rozpuštěna. Mandát Sněmovny v předvolebním složení končí 21. října, nová Sněmovna se sejde v první polovině listopadu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…