Jede to dál. Policisté proti očkování mohou slavit. To jsou věci

10.01.2022 10:12 | Ze sítí

Podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví by se měli očkovat lidé nad 60 let a vybraní zaměstnanci klíčových státních složek. Právě proti této povinnosti protestovali příznivci hnutí Chcípl PES v neděli na Václavském náměstí. A to včetně tří policistů a jednoho strážníka. Tím ovšem vzbudili nevoli. „Sráče z bezpečnostních složek, kteří jsou ve služebním poměru, by měli za řečnění na demošce vyhodit na hodinu,“ říká analytik Štěpán Kotrba. A proti policistům vystoupila také plk. Rendlová, která se stará o policejní komunikaci. Za policisty na Václavském náměstí se stydí. Nicméně, podle advokáta Rajchla nemůže být neočkovaný policista propuštěn.

Jede to dál. Policisté proti očkování mohou slavit. To jsou věci
Foto: Reprofoto: FCB
Popisek: Policisté na demonstraci

Anketa

Jste pro zrušení covid pasů, tedy pro to, aby neočkovaní mohli volně chodit kamkoliv?

89%
9%
hlasovalo: 24379 lidí
Včera proběhla na pražském Václavském náměstí demonstrace hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. Pozornost na ní upoutali hlavně příslušníci bezpečnostních sborů, David Pejřil, Tomáš Ježek a Marek Kopecký, kteří vystoupili před shromážděné odpůrce povinného očkování. Přičemž se nejednalo o policisty, kteří by u sboru sloužili krátce, jeden z nich podle svých slov slouží 13 let, další dokonce 20 let a 27 let.

„Když jsem tady byl 12. prosince a stál jsem stejně jako vy, tak mi běhal mráz po zádech a uvědomil jsem si jednu věc. V tom prosinci a dneska jsem poprvé a podruhé v životě za tu dobu, co sloužím u policie, na demonstraci jinak než jako policista ve službě. Komu bych chtěl dnes obzvláště poděkovat, tak jsou to mí kolegové, kteří v té službě jsou. Protože když jsem tady byl minule, oni to dělat musejí – a dělají to dobře, tak tady tlampači hlásili, ať tady dodržujeme všechna opatření. A dnes jsem neslyšel tohle ani jednou! Kluci, já vám děkuji za to,“ děkoval Marek Kopecký. Krom členů republikové policie vystoupil za městské strážníky Jaroslav Kužel.

S účastí pak bylo spokojeno i hnutí Otevřeme Česko. „Demonstrace pořádané z iniciativy Chcípl PES získaly podporu nejen široké veřejnosti, ale i odborné veřejnosti, hasičů, městských i republikových policistů, armády České republiky a zdravotníků. Společný boj tak nabývá na stále větší síle,“ říká.

„Na Václavském náměstí tak promluvili zástupci městské a republikové policie, hasičů, armády ČR, zdravotníků a lékařů. Tito lidé tak pozvedli pomyslný prapor svobody. Sluší se poděkovat všem, kteří nás tento víkend přišli aktivně podpořit. Demonstrace o tomto víkendu ukázaly, že lidi pochopili, že za svobodu je třeba bojovat a že svoboda není samozřejmostí. Lidé poznali, že dodržování práva a ochrana právního řádu je základní podmínkou svobodné a demokratické společnosti,“ uvedl zakladatel Chcípl PES, Jakub Olbert.

Jak jsme již informovali, s vystoupením policistů i jiných řečníků nebyl spokojen novinář SeznamZpráv Vojtěch Gibiš. Nicméně, nebyl zdaleka sám. „Sráče z bezpečnostních složek, kteří jsou ve služebním poměru, by měli za řečnění na demošce vyhodit na hodinu,“ míní analytik Štěpán Kotrba.

K tématu, i když bez narážek na demonstraci, se vyjádřil také proevropský aktivista Tomasz Peszyński, který nechápe, že se mluví o povinném očkování silových a záchranných složek, když by se mělo hovořit o povinném očkování všech. „V neočkovaného policistu, vojáka, hasiče nebo zdravotníka nemám důvěru,“ uvedl.

Přišlo ovšem odsouzení z řad policie, a to od plukovnice Kateřiny Rendlové, vedoucí odboru komunikace a vnějších vztahů, která reagovala na videa sdílená právě Vojtěchem Gibišem. „Je pro mne čím dál těžší tohle pozorovat. Tak alespoň čestně prohlašuji, že ve svém okolí nemám vůbec NIKOHO, kdo takto uvažuje nebo se tak chová. Mám spoustu porozumění pro ty, kteří se s očkováním perou. Ale žádné pro někoho, kdo v uniformě šíří bláboly a magoří dav. Stydím se,“ sdělila na twitteru.

Nicméně, podle informací od advokáta Jindřicha Rajchla se policisté nemusí kvůli očkování obávat o svou práci. Na konferenci Policie ČR dle Rajchlových informací bylo řečeno, že propuštění ze služebního poměru z důvodu zdravotní nezpůsobilosti není možné. Policisté by mohli být postiženi pouze v kázeňském řízení. „To může v první fázi vyústit nejhůře v odebrání hodnosti. Až ve druhé fázi je teoreticky možné propuštění ze služebního poměru. Ovšem to už se nacházíme v horizontu měsíců či spíše 1–2 let,“ připomíná.

„Vyhláška 466/2021 Sb., o povinném očkování, bude s největší pravděpodobností nahrazena novou vyhláškou, jež by měla být již řádně projednána včetně připomínkového řízení. Vedení Policie ČR a Vězeňské služby ČR (která za své lidi proti současné vyhlášce velmi tvrdě bojuje) budou přizvány coby připomínková místa. Což je velmi důležitá skutečnost, neboť Vám to dává možnost se v přípravné fázi vyjadřovat ke všem aspektům tohoto nového právního předpisu,“ uvádí. Usuzuje, že by tedy policisté, hasiči a jiné profese, kterým vyhláška v současné podobě ukládá povinnost se očkovat, měli být 1. března mimo ohrožení, že ztratí svou práci. Jedinou výjimkou jsou vojáci, kteří fungují podle jiných předpisů.

„Na druhou stranu je jasné, že na většinu z nich budou jejich nadřízení až do okamžiku zrušení stávající vyhlášky tvrdě tlačit dál. Je nezbytné nepolevit a nenechat se zastrašit. A naopak ještě zintenzivnit náš protitlak, abychom definitivně zahnali toto ohrožení a neumožnili přijetí podobně nesmyslné vyhlášky,“ upozorňuje Jindřich Rajchl z Trikolóry.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…