Jedeme už cestou jako Maďarsko, kvůli mému hlasování mi teď vyhrožují, říká Petr Ježek, odpadlík od Babiše

24.09.2018 22:07

Europoslanec Petr Ježek, který se rozešel s hnutím ANO, se v rozhovoru pro server Reflex.cz rozpovídal o současné situaci na české politické scéně a o jejím budoucím směřování. A vyhlídky prý optimistické dvakrát nejsou. Jsme na tom podle jeho slov ještě hůř než před Babišovým nástupem. „Česká republika se vydala stejnou cestou, kterou teď směřují Maďarsko a Polsko,“ říká.

Jedeme už cestou jako Maďarsko, kvůli mému hlasování mi teď vyhrožují, říká Petr Ježek, odpadlík od Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start kampaně Hnutí ANO k letošním komunálním a senátním volbám. Zúčastnil se předseda ANO a premiér Andrej Babiš, lídr kandidátky v Praze Petr Stuchlík, primátor a lídr kandidátky v Brně Petr Vokřál a primátor a lídr kandidátky v Ostravě Tomáš Macura

Kvůli hlasování proti Maďarsku označil Ježka premiér Andrej Babiš za zrádce. Europoslanec se podle svých slov rozhodně jako zrádce necítí. „Nemyslím, že označení, že někdo zradil, patří do politické diskuse. Naopak se obávám, že tu u nás hodně vyhrocenou atmosféru takové výroky jen posilují,“ řekl s tím, že by bylo vhodné vrátit diskusi zpět do věcné roviny, ať se to týká situace v Maďarsku nebo jakéhokoli jiného tématu.

Že by se Babišova slova o zradě vztahovala na hlasování proti Maďarsku, nedává podle Ježka vůbec smysl, protože ještě když byl prý v hnutí ANO, hlasovali v minulém roce v EP pro to, aby plénum pověřilo výbor pro občanské svobody, justici a vnitro, aby vypracoval zprávu, na jejímž základě bude plénum hlasovat o spuštění článku 7.1 vůči Maďarsku. „Tohle není pro nikoho překvapení,“ dodal Ježek.

Za to, že hlasoval pro spuštění procesu proti Maďarsku, chodí prý nyní europoslanci výhrůžné zprávy. „Psali mi, že na mě čeká konopné lano. Vysvětluji si to právě tou zmiňovanou vyhrocenou atmosférou ve společnosti. Obávám se, že z tohoto hlediska nejsme tak daleko od Polska nebo Maďarska,“ uvedl a dodal, že bohužel není tak těžké rozložit demokracii. „Některé takové prvky se u nás už objevují, i když zatím ne v takové míře jako v Polsku a Maďarsku,“ míní europoslanec, podle kterého se zde už do značné míry demokracie také omezuje.

Podle Ježka se Česká republika nyní nachází ve fázi, kdy je zde velká nespokojenost. „Je tady silný vůdce, který se nesnaží hledat racionální řešení a atmosféru uklidňovat, ale dělá přesný opak. Zatím to není tak vážné stadium, ale jedeme už stejným směrem jako Maďarsko a Polsko,“ sdělil.

Dříve si prý myslel, že Babiš má opravdu zájem situaci v Česku změnit k lepšímu. Nyní se prý chová úplně jinak než na začátku jejich spolupráce. „Situace u nás byla katastrofální, ale nyní, po Babišově nástupu, je to ještě horší,“ kroutil hlavou Ježek nad tím, že je vláda opřená o komunisty a je zde vytvořena silná protievropská nálada.

„Veřejná diskuse v Česku není věcná, ale velmi emotivní. Já bych skoro řekl, že do určité míry tuto zemi řídí PR tým,“ uvedl Ježek a následně zmínil i prezidenta Miloše Zemana a jeho vazby na Kreml. „Tato země opravdu není v dobré situaci,“ svěsil ruce.

Často se objevující argument týkající se současné situace v Maďarsku, a sice že v Maďarsku je legitimně zvolená vláda s podporou lidí, Ježek odmítá. „Tyto argumenty ten problém otáčejí a z toho, kdo je viník, se dělá oběť,“ uvedl s tím, že každá organizace včetně EU má nějaké své hodnoty, a pokud někteří z jejích členů hodnoty nerespektují, musejí být mechanismy, jak to řešit.

„V Maďarsku je sice zvolená vláda, ale to, že je někdo demokraticky zvolený, ještě neznamená, že se bude chovat demokraticky a nebude se třeba snažit omezit nezávislost soudní moci, jak tomu je v Maďarsku,“ uvedl a zmínil, že Maďaři a Poláci si můžou vybrat autokratický styl vládnutí, pak by ale nemohli v EU být. „Zbytek Unie se teď snaží vést s Maďarskem a Polskem dialog, aby tyto excesy byly odstraněny,“ upřesnil.

Celý rozhovor ZDE.

„U nás se píše o tom, že se hlasovalo o potrestání Maďarska, to tak není, není to o žádných výhrůžkách. Kdo to říká, tu problematiku asi vůbec nezná,“ zdůraznil europoslanec s tím, že krokem Evropského parlamentu není potrestání Maďarska a nejde ani o „pomstu“ za jeho přístup k migraci. „Maďarsko svým tvrdým postojem migraci nezastavilo, o to se postarala třeba dohoda s Tureckem. Nejnovější čísla dokazují, že teď je migrace na úrovni před krizí a pod kontrolou,“ řekl s tím, že očekává, že do budoucna to však bude obrovský problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…