Jeden a půl miliona hlasů! Makali jsme! Triumfátor Andrej Babiš v projevu poplival všechny své protivníky a řekl, co bude dál

21.10.2017 19:23

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš dosáhl fenomenálního volebního výsledku. Bude mít takřka 80 poslanců. Na to, že ještě před pěti lety hnutí ANO nemělo byť jen jednoho jediného poslance, je to obrovský úspěch. Prezident Miloš Zeman dal opakovaně najevo, že Babiše pověří sestavením vlády. Jak s tímto pověřením šéf hnutí ANO naloží? Nejen to prozradil na tiskové konferenci.

Jeden a půl miliona hlasů! Makali jsme! Triumfátor Andrej Babiš v projevu poplival všechny své protivníky a řekl, co bude dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Když se Andrej Babiš dostal k mikrofonu, ozval se potlesk a oslavné pohvizdování. Lídři ANO z jednotlivých krajů zářili nadšením. Nadšením zářila i manželka šéfa hnutí ANO Monika Babišová.

„Dobrý večer, milí spoluobčané, my jsme skutečně nadšení a my vám strašně moc děkujeme, že jste nás takto podpořili téměř, 1,5 miliona voličů. Já jsem rád, že jste nám dali tu důvěru, i když tu na nás už dva roky běží masivní dezinformační kampaň,“ zářil štěstím Babiš, který znovu a znovu všem děkoval. Poděkoval mladému ANO, poděkoval starému ANO, poděkoval všem.

„Je pravda, jak říkal Erikl Best, že 75 procent médií je pod vlivem tzv. tradičních stran.“ Babiš se tomu zasmál. „A já vám děkuju, že jste jim neuvěřili. My jsme demokratické hnutí, já jsem neškrtal lidi na kandidátkách. Já nevím, proč někdo říká, že jsme neni proevropský. My jsme proevropský, nevím, proč někdo říká, že jsme nedemokratický. My chceme jen zavést klouzavý mandát a změnit jednací řád Poslanecké sněmovny ČR,“ podotkl Babiš. Změny chce prosadit po vzoru Německa, které Babiš považuje za demokratickou zemi.

„Mě trošku stále mrzí ta rétorika, kterou jsme slyšeli před volbami a která pokračuje. My určitě budeme rádi, když se dohodneme na sněmovně, když se dohodneme na nové vládě a sestavíme takovou vládu, která bude plnit náš program. My jsme proevropský. Není pravda, že nejsme proevropský. Mimochodem, já jsem jediný ministr financí, který prosadil legislativní změnu v Bruselu. Pracovali jsme na tom tři roky,“ pokračoval Babiš.

Evropská unie musí přestat mluvit o dvourychlostní Evropě. „Já se vždycky novinářů ptám, co je to ta druhá rychlost,“ kroutil hlavou Babiš. Některé západní státy by se podle Babiše mohly učit, jak lépe vybírat daně.

„Neměl jsem žádné podklady, tak se omlouvám, ale zkuste se podívat na naše videa. My jsme skutečně tu kampaň odmakali. Jestli někdo mluví o tom, že tady přišel nějaký miliardář a ty lidi si koupil, tak je to nesmysl. Mně je strašně líto, že se mi nepodařilo mluvit s každým občanem. Já si myslím, že bysme je přesvědčili. 

EU podle Babiše pořád na něco čeká, ale už není na co čekat. Šéf hnutí ANO chce rychle sestavit vládu. Pak Babiš znovu začal děkovat, např. důchodcům Šiklovým z Ostravy. „Děkuju všem a strašně moc se těšíme,“ smál se.

Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb?

43%
57%
hlasovalo: 10176 lidí
Babiš už už chtěl skončit, ale pak si ještě vzal slovo. „Pardon, děkuju i mojí paní. Já jsem toho tisíckrát olitoval, že jsem šel do politiky, ale je tu teď určitá naděje na změnu, kterou lidi chtěli po roce 1989. My bysme chtěli sestavit vládu, která je tým,“ pokračoval Babiš. O sestavení vlády ale teprve proběhne jednání. Babiš je připraven jednat o vládě se všemi stranami. Současně připomněl, že podle průzkumu, který zveřejnila Česká televize, si asi 50 procent lidí přeje, aby byl předsedou vlády.

„Tak děkuji všem, protože ta dezinformační kampaň, ta brutální masáž, a to ještě ve čtvrtek večer, byla skutečně brutální, díky moc,“ uzavíral pomalu své vystoupení. Na pódium pozval také marketingového experta Marka Prchala, kterému poděkoval za odvedenou práci.

Posteskl si také nad tím, že nemáme většinový volební systém, skrze který by bylo možné vybudovat efektivní vládu. Koaliční vyjednávání je podle Babiše složité, zvlášť když se třeba ANO a ČSSD přou o to, kdo co dokázal. On třeba prosadil EET, za kterou si stojí. „Proč má ODS tolik hlasů? No to je EET,“ pravil Babiš.

Řekl také, že hnutí ANO nechce stavět žádného kandidáta v přímé prezidentské volbě.

Šéf hnutí Andrej Babiš považuje výsledek za famózní. „Je to neuvěřitelný výsledek při té vší kampani, která se vůči nám odehrávala,“ sdělil v Událostech Babiš.

„Vláda by měla jednat jako tým. Ne sama za sebe, ale jako tým, který spolupracuje s hejtmany, senátory, chodí za občany a řeší problémy na místě. Chtěl bych, aby vláda fungovala a řešila problémy na místě. Chci také, abychom bojovali za zájmy naší země, navrhovali řešení, co se týče migrace a terorismu,“ sdělil Babiš.

V Událostech také uvedl, že chce nyní jednat se všemi stranami, které se dostaly do Poslanecké sněmovny. „Už se mi ozval jeden předseda,“ dodal Babiš bez konkrétních podrobností. 

„Dnes o půl desáté máme jednání výboru. Teď jdu do nějaké televize, která mě pozvala na nějaký pořad,“ podotkl Babiš závěrem.

reklama

autor: Miloš Polák

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…