Jeden den, dva rozhovory Andreje Babiše o předčasných volbách. Každý úplně jiný...

05.03.2016 8:00

„Jsem chyba v systému. Z vlády ale neodejdu,“ uvedl ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v dnešním rozhovoru pro Lidové noviny. Mírnil tak vášnivé diskuse, které byly na pořadu především v minulém týdnu, kdy koaliční partneři ČSSD i KDU-ČSL sdělovali, že ve sněmovně zvednou ruku pro návrh, který by bránil účasti Agrofertu Andreje Babiše ve veřejných zakázkách. Nakonec se tak nestalo.

Jeden den, dva rozhovory Andreje Babiše o předčasných volbách. Každý úplně jiný...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Byl jsem samozřejmě jejich kampaní překvapený, protože dva roky docela dobře ve vládě fungujeme. Jenže já a ANO jsme prostě chybou v systému. Teď mi vyčítají střet zájmů. Kdybych zůstal v pozadí jako ostatní velcí hráči, jsem na tom vlivově podstatně lépe,“ uvedl Babiš. Agrofertu se však nevzdá. Podle svých slov by byl blázen, kdyby své postavení ve prospěch firmy zneužíval. 

„Z vlády neodejdu. Snahy koaličních partnerů vypadají, že se mě chtějí spolu s opozicí zbavit. Dělali spolu historicky kšefty, jenže ANO se jim do toho namontovalo. Proto nechci vládu opustit,“ podotkl vicepremiér české vlády.  

Zároveň dodal, že by koalice měla fungovat i prosazovat svůj program i během předvolební krajské kampaně. „A od listopadu ať vypukne předvolební boj a každý bude prosazovat svůj program,“ sdělil Babiš. Pro deník Právo, kterému rovněž poskytl rozhovor, byl však v této otázce konkrétnější. Nevyloučil totiž, že než se trápit v koalici a blokovat vládu neustálými spory, bylo by lepší mít sněmovní volby už v červnu příštího roku, nikoliv až na podzim. „Pokud se v koalici nebudeme společně cítit dobře, tak by bylo lepší, aby společné trápení bylo kratší. Navíc to má i jiný důvod. Když budou volby v červnu, nová vláda aspoň bude moci sestavit rozpočet na rok 2018 a nebude se muset řídit cizím rozpočtem předchozího kabinetu. Když jsme totiž nastoupili my, tak jsme se museli řídit rozpočtem Rusnokovy vlády. Místo toho by nová vláda měla mít šanci ovlivňovat dění hned,“ uvedl k tomu pro Právo Babiš. S nikým však svůj návrh ještě neprobíral.

Stát jako firma? ANO říká ano, ČSSD ne

Střet zájmů totiž není jediným problémem, který hnutí ANO se sociálními demokraty má. Rozdílný pohled je také na řízení státu, kdy babišovci tvrdí, že stát by se měl řídit jako firma. „Když sociální demokraté říkají, že stát není firma, tvrdím, že je to strašná škoda. Stát by právě naopak měl být velká rodinná firma. Je to nepochopení toho, jak funguje úspěšná firma, kde všichni tahají za jeden provaz, chtějí úspěch a mají společný cíl,“ podotkl.

Největší problém, který však Babiš v koalici vnímá, je to, že si partneři nevyříkávají věci napřímo. „Pořád jsem si nezvykl na to, že o něčem diskutujeme a pak se navenek dělají podrazy. Móda je teď navrhovat proti Babišovi,“ řekl také. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) však hodnotit nechtěl. „Je pracovitý, je to ale člověk, který je celý život v politice. Jsme úplně jiní a je ve zcela jiné pozici než já. Musí to svoje stádo nějak ukočírovat,“ dodal.

Řeč přišla také na euro, které již mají naši nejbližší sousedé – Babišovo rodné Slovensko. „Nejsem si jistý, že když Slováci hodnotí vstup do eurozóny, tak ho hodnotí objektivně. Nejsem si jistý, že současná slovenská vláda, kdyby o tom aktuálně rozhodovala, by vstup do eurozóny schválila,“ vyjádřil se Babiš. Sám přímou linku mezi eurem a úspěšnou ekonomikou nevidí. 

A samozřejmě že v obou periodikách nechybělo ani téma uprchlíků. Podle Babiše je třeba rozlišovat lidi, kteří utíkají před válkou, a ekonomické migranty. „Evropa totálně selhala v otázce migrace, když nezavřela schengenskou hranici. K tomu stejně dojde a bude nutné postavit plot v Bulharsku, Makedonii a Albánii. Další plot by měl stát mezi Řeckem a Tureckem jako alternativa, pokud selžou jednání s Tureckem a nedojde k úplnému zastavení uprchlíků,“ řekl předseda hnutí ANO pro Lidové noviny. Jako nesmysl bere i hotspoty na území Evropy. „Máme plno lidí, kteří žijí v bídě, máme bezdomovce i plno samoživitelek. Omlouvám se, ale pro mě je prioritou postarat se o české občany spíš než o uprchlíky,“ poznamenal pro deník Právo. 

Závěrem rozhovoru přišla řeč na prezidentské volby. V těch amerických by Babiš podpořil Michaela Bloomberga, a co v Česku za dva roky? „Volba je daleko a zatím ji v hnutí ještě neřešíme,“ odvětil a nevyloučil ani postavení vlastního kandidáta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…