Jeden dlužník – jeden exekutor? Poslanci mají na stole novelu exekučního řádu

17.09.2020 21:58

Exekuce. Problém, jímž se nyní zabývají zákonodárci, kteří tak mohou změnit celý byznys. A jak píše tydenikhrot.cz, dokonce jej zničit největším exekutorským úřadům. Zároveň by došlo i ke komplikaci života věřitelům. Jde totiž o to, zda mají exekutoři dál fungovat jako podnikatelé, kteří soupeří o klienty po celém Česku.

Jeden dlužník – jeden exekutor? Poslanci mají na stole novelu exekučního řádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekuce, ilustrační foto

Novelou exekučního řádu se zabývají poslanci ve sněmovním ústavně-právním výboru. Hovoří se o tom, že by se exekutorům omezil rajon a zakázky by jim přihrával přímo soud. Jak píše server tydenikhrot.cz, zavedení takzvané místní příslušnosti exekutorů a principu „jeden dlužník – jeden exekutor“ by trhem otřáslo v základech.

Ztíženou situaci by měli i věřitelé, kteří by museli jednat s desítkami exekutorů a navíc by si nemohli vybírat. Mezi úspěšností jednotlivých vymahačů jsou však leckdy velké rozdíly. Exekutoři by tímto krokem byli pobízeni k soutěživosti – ať už odměnami, tak také tím, že budou moci získávat klienty po celém Česku. A ti úspěšní budou moci usilovat o největší a nejlukrativněší klienty – mimo jiné třeba banky, pojišťovny, operátory nebo dodavatele energií. 

Ti, kdo současnou novelu kritizují, mimo jiné uvádějí, že tímto nebude vyřešen zásadní problém – a to, že exekuce má velký počet lidí. Nově zavedená teritorialita by se totiž týkala jen nových případů. 

Jen za minulý rok pak zaklepal exekutor na dveře u více než tři čtvrtě milionu lidí, což je přibližně devět procent českých domácností, které v roce 2018 věřitelům dlužily jen na jistinách (původní dluh bez jiných poplatků) astronomických 297 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…