Jeden z nejznámějších islámských radikálů má problémy. Britské úřady konečně přikročily k činu

07.08.2015 17:00

Britským úřadům se konečně podařilo obvinit a dostat do vazby kontroverzního islámského duchovního Anjema Choudaryho. Osmačtyřicetiletý muž byl obviněn v rámci antiteroristického zákona z podpory Islámského státu.

Jeden z nejznámějších islámských radikálů má problémy. Britské úřady konečně přikročily k činu
Foto: Archiv
Popisek: Britská armáda

Choudary, který bydlí v severovýchodní části Londýna Ilford, měl trestný čin spáchat v období mezi 29. červnem 2014 a 6. březnem 2015, kdy ve svých on-line přednáškách podporoval ideje Islámského státu. Společně s ním byl ze stejného trestného činu obviněn také dvaatřicetiletý Mohammed Mizanur Rahman z východního Londýna. Oběma hrozí maximální trest odnětí svobody na deset let. Poprvé byl Choudary zatčen již v září loňského roku, kdy byl nakonec propuštěn na kauci. Tehdy odmítl přiděleného advokáta a před soudem se hájil sám. Vystupoval sebevědomě a všechna obvinění tehdy rezolutně odmítal. V soudní síni tehdy vedle něj seděl i nyní obviněný Rahman.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Choudary byl přesvědčen, že bude propuštěn na kauci i předevčírem ráno, když šel podat vysvětlení na policejní stanici v Southwarku. Kritizoval přitom policii i vládu za přijaté zákony proti zločinům z nenávisti. „Celé to spočívá v tom, že někteří lidé podle nich kážou nenávist. Ale to samé přece dělají i ostatní, od příslušníků krajní pravice po aktivisty bojující za práva zvířat. Proč by měli být lidé stíháni za své vyhraněné názory? Pokud věříte ve svobodu projevu, proč se potom takové lidi snažíte dostat do vězení? Vláda pořád mluví o britských hodnotách. Co to vlastně je? Národní pokrm skládající se z ryb a hranolek? Bůh ochraňuj královnu? Jeden z atentátníků ze 7. 7. 2005 mj. pracoval ve výrobně hranolek,“ zlehčoval Choudary své obvinění.

Zatčení obou mužů potvrdila šéfka speciálního vyšetřovacího týmu Sue Hemmingová. „Došli jsme po vyšetřování k závěru, že pro obvinění Choudaryho a Rahmana z podpory Islámského státu existuje dostatek důkazů a je ve veřejném zájmu případ předat k soudu. Oba dva veřejně ve svých internetových přednáškách podporovali Islámský stát, což odporuje přijatému zákonu proti terorismu z roku 2000.“ Jak Daily Mail upozorňuje, Choudary nechvalně proslul tím, že odmítl odsoudit teroristické atentáty ve Spojených státech z 11. září 2001 a později také obdobný čin spáchaný o čtyři roky později v londýnském metru, při kterém zahynulo přes padesát osob. Kromě toho také bojuje za to, aby se stalo islámské právo šaría součástí britského právního systému. Choudary by měl stanout před soudem 28. srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …