Jednání EU, na které jede Babiš: Že prý nastal rozkol ohledně kvót pro uprchlíky. Nakonec je to jinak

14.12.2017 8:36

Představitelé Evropské unie po každém teroristickém útoku islamistů vyzývají k jednotě a semknutí. Jak ale naznačuj výroky prezidenta EU Donalda Tuska, mezi samotnými vysokými úředníky v Bruselu často příliš velká jednota nepanuje. Byť tak zlé, jak to dle některých médií vypadá, to rozhodně není.

Jednání EU, na které jede Babiš: Že prý nastal rozkol ohledně kvót pro uprchlíky. Nakonec je to jinak
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Komorowski, Tusk

V posledních týdnech bruselští úředníci opět intenzivně řeší uprchlické kvóty, které jsou jádrem sporu mezi novými a starými členy Evropské unie. Česká republika, Maďarsko a Polsko byly pohnány před evropský soud a lze vzhledem k „nezávislosti“ soudní moci EU očekávat, že budou potrestány. Ostatně Slovensko a Maďarsko se svojí žalobou na kvóty neuspěly, když ji soud zkraje září odmítl jako neopodstatněnou.

Slovensko poté přijalo několik málo migrantů a „vypadlo“ tak z tvrdého jádra zemí Visegradské čtyřky, které jakékoli přerozdělování uprchlíků odmítají. Evropští zákonodárci nyní usilují o nový systém, v rámci kterého by byli migranti a uprchlíci rozmísťováni do jednotlivých členských států v podstatě setrvale a bez možnosti národních států proti tomuto nevratnému krok cokoli podniknout. Zatím se nicméně nezdá, že by měla „reforma“ Dublinského systému plnou podporu europoslanců.

A právě v diskusi, která se týká změny Dublinského systému, to mezi představiteli Evropské unie značně zaskřípalo. Předseda Evropské rady Donald Tusk si dovolil dle serveru EUobserver poznamenat, že kvóty na přerozdělování migrantů rozdělují jednotlivé členské státy EU a v praxi jsou navíc nefunkční. Evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos označil Tuskovo poznámku za „protievropskou“ a dostal se tak s prezidentem EU do sporu.

Později se nicméně ukázalo, že na Tuskových pozicích se fakticky nic nemění a bývalý polský premiér uprchlické kvóty i nadále podporuje. Podle nejmenovaného diplomata vadila Tuskovi jen jistá formulace v reformním návrhu Dublinského systému, podle které by byla upozaděna role unijních orgánů a v boji s migrační krizí naopak posílena role národních států. Zmíněná pasáž byla opravena, patrně k plné spokojenosti Tuska.

Přesto mezi Evropskou radou a Evropskou komisí nevládne tak úplný soulad. Svědčí o tom i okamžitá reakce mluvčího komise. „Komise rozhodně nesouhlasí s tím, že by kvóty na přerozdělování uprchlíků nefungovaly,“ uvedl Margitiris Schinas s tím, že mezi oběma orgány žádné spory neexistují. Na stranu Tuska se postavil i nejmenovaný vysoce postavený diplomat. „Komise nehraje příliš konstruktivní roli, o čemž svědčí i nervózní reakce Avramopoulose.“

Na nadcházejícím summitu se vedle jednání o brexitu bude jednat právě o uprchlických kvótách. Českou republiku bude zastupovat novopečený premiér Andrej Babiš, kterého vláda pověřila, aby uprchlické kvóty odmítl. Samotný Babiš avizoval, že by Česká republika mohla místo naplnění kvót poslat do Afriky v rámci humanitární pomoci 35 milionů eur. Zároveň uvedl, že bude jednat s představiteli Velké Británie o budoucích obchodních dohodách.


 

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…