Jednání K9 bude muset vyřešit rozpory v návrhu nové koaliční smlouvy

05.04.2013 16:44

Vyjednavači ODS, TOP 09 a LIDEM odsunuli další diskusi o koaliční smlouvě rovnou na jednání koaličních špiček. Vstupní údaje odborníků z ODS a TOP 09 byly totiž příliš rozdílné, než aby je mohli vyřešit bez zapojení lídrů stran, řekli ČTK vyjednavači. Skupina, která se revizí smlouvy zabývala, dokončila práci minulý týden. Koaliční špičky v takzvaném formátu K9 budou muset vyřešit desítky rozporů. Svolání schůzky je v pravomoci premiéra Petra Nečase (ODS).

Jednání K9 bude muset vyřešit rozpory v návrhu nové koaliční smlouvy
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Kalousek, Petr Nečas, Karolína Peake

Zásadním rozporem je přitom požadavek, aby smlouva obsahovala závazek vlády přistoupit k evropskému fiskálnímu paktu. Bez něj dokument odmítá podepsat TOP 09. "Jako vyjednavač jsem nepochopil tu urputnou snahu TOP 09 podmiňovat tím jakákoliv další jednání," řekl v pátek ČTK ministr dopravy Zbyněk Stanjura, který o koaliční smlouvě vyjednával za ODS. Připomněl, že pakt se týká jen zemí, které platí eurem. Vyjednavač za TOP 09 Jaromír Drábek připomněl, že požadavek jeho strany na přistoupení ČR není nový a znám je nejméně rok od chvíle, kdy fiskální pakt vznikl.

Snižuje se pravděpodobnost, že dojde k podpisu smlouvy

Drábek má přitom pochybnosti, zda se smlouvu vůbec podaří podepsat. "Čím víc se budou blížit volby, tím menší bude pravděpodobnost, že by k tomu podpisu došlo," míní. Připomněl také, že ODS se nyní v Poslanecké sněmovně občas opírá o spolupráci s opoziční ČSSD. ODS a ČSSD nedávno například prosadily obsazení funkcí prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

Podle Stanjury ale ODS "ambici" revidovanou koaliční smlouvu podepsat má. "Bude záležet na našich partnerech, jestli o to stojí, nebo ne. My si myslíme, že by to bylo dobře," řekl ČTK. Ministr nechtěl dopředu říkat, ze kterých ze svých požadavků bude ODS při vyjednávání stranických špiček ochotna slevit. "My se chceme soustředit zejména na opatření k prosazení podpory hospodářského růstu, zvýšení zaměstnanosti. Na to klademe největší důraz," podotkl.

Spory o exekuce dávek životního minima nebo zavedení limitů na výdaje v kampaních

Drábek ale přesně tuto snahu vidí jako možnou překážku podpisu. "To, co bylo s fiskálním dopadem, jsem téměř automaticky označoval za rozpor ze strany TOP 09," poznamenal. Při přípravě smlouvy se podle něj ze strany ODS projevila "Kreativita Agendy 2014", tedy nového programového materiálu občanských demokratů.

"Je třeba říci, že dohoda zněla 'škrtat a zdůrazňovat priority' a nic nepřidávat," poznamenala šéfka LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake. Z pohledu své strany jako hlavní rozpory v materiálu vidí některých protikorupčních návrhů ze strany ODS, například zavedení limitů na výdaje ve volebních kampaních či právní úpravu ochrany oznamovatelů korupce. Spory jsou ale také o možné exekuce dávek životního minima či přijetí nového zákona o odpadech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…