Jednejte rychle! Sasko stále chce obnovit hraniční kontroly s Českem

12.05.2023 6:30

Sasko očekává rychlé jednání s německým ministerstvem vnitra o dočasném obnovení hraničních kontrol, které požaduje na pomezí s Českou republikou a Polskem.

Jednejte rychle! Sasko stále chce obnovit hraniční kontroly s Českem
Foto: Barbora Richterová
Popisek: Drážďany v Sasku

Agentuře DPA to řekl saský ministr pro spolkové záležitosti a šéf úřadu saské regionální vlády Oliver Schenk. Spolkový kancléř Olaf Scholz se na středeční konferenci se zemskými premiéry dohodl, že Německo může podle migrační situace zavádět dočasné kontroly na hranicích se svými sousedy po vzoru těch, které od roku 2015 provádí na pomezí s Rakouskem.

„S ohledem na sasko-polské hranice to má obrovský význam,“ řekl Schenk o středeční domluvě kancléře Scholze se zemskými premiéry. Kvůli rostoucím počtům migrantů, kteří často bez dokladů míří do Německa, je podle Schenka nyní nutné rychle zakročit.

Šéf německých policejních odborů GdP Andreas Rosskopf v rozhovoru s novinami vydavatelského domu Mediengruppe Bayern prohlásil, že rozšíření hraničních kontrol o Polsko a Česko není dlouhodobě udržitelné, neboť by to neúměrně zatížilo spolkovou policii.

„Možné rozšíření stacionárních hraničních kontrol na Česko a Polsko by znamenalo stovky kilometrů dalšího prostoru pro nasazení a bylo by proveditelné jen velmi krátkou dobu a pouze na jednotlivých velkých dálničních přechodech,“ řekl Rosskopf. To podle něj vyplývá ze zkušeností z kontrol na německo-rakouském pomezí. Dodal, že spolková policie navíc nemá technické možnosti plošně působit na hranicích.

O kontroly na hranicích s Českem a Polskem požádal spolkovou ministryni vnitra Nancy Faeserovou saský ministr vnitra Armin Schuster společně s braniborským kolegou Michaelem Stübgenem. Podobnou žádost, ale o kontroly na hranicích se Švýcarskem, poslalo Faeserové také jihoněmecké Bádensko-Württembersko. Dočasné obnovení hraničních kontrol je v kompetenci spolkové ministryně vnitra.

„V závislosti na situaci bude spolková vláda po konzultaci s dotčenými zeměmi Spolkové republiky Německo zavádět stávající koncepci hranic s Rakouskem také na dalších německých hranicích,“ uvádí závěrečný dokument, na kterém se Scholz ve středu dohodl s regiony. Německo na hranicích s Rakouskem v roce 2015 dočasně obnovilo stacionární kontroly, které od té doby pravidelně prodlužuje. Tyto kontroly nejsou plošné, ale namátkové, nejčastěji na klíčových tazích. Německo chce na hranicích rovněž zintenzivnit takzvané skryté namátkové kontroly a pátrání.

Někteří migranti přicházejí do Německa přes Polsko a Česko, aby se vyhnuli kontrolám na německo-rakouské hranici. Český ministerský předseda Petr Fiala při úterním jednání s bavorským premiérem Markusem Söderem prohlásil, že Česko udělalo hodně, aby migrační trasu přes své území přerušilo. Söder k tomu řekl, že Česko chrání své hranice dostatečně kvalitně, proto Bavorsko zavedení ostrahy na pomezí s Českem nepožaduje.

Za první čtvrtletí letošního roku zajistili policisté v ČR podle zprávy zveřejněné na stránkách českého Ministerstva vnitra 2658 běženců, kteří byli v Česku nelegálně. Oproti stejnému období loni jejich počet stoupl o 35 procent. Při migraci přes vnější schengenskou hranici zadržela česká policie 108 lidí, ostatní ve vnitrozemí a na mezinárodních letištích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…