Jefim Fištejn popsal, co čeká Rusy. Raději nečíst

11.03.2015 14:41

Publicista Jefim Fištejn poskytl slovenskému Týdnu rozhovor, ve kterém nastínil další vývoj rusko-ukrajinské krize. Zatímco Ukrajina prý bude jednou součástí Západu, Rusko nečeká do budoucna nic pěkného.

Jefim Fištejn popsal, co čeká Rusy. Raději nečíst
Foto: Archiv
Popisek: Jefim Fištejn

Fištejn tvrdí, že Rusové se nikdy nesmířili s tím, že Ukrajina je samostatným státem. Ukrajinci jsou prý totiž dle ruské logiky něco jako nedokončení Rusové a ukrajinština je považována za pokřivenou ruštinu. Samostatná Ukrajina prý byla v představách Rusů vždy vnímána jako historický omyl, který se teď údajně Putin snaží napravit přinejmenším tím, že Ukrajinu znovu uvrhne do ruského područí.  Čím víc se o to ale snaží, tím více dle Fištejna dostává Ukrajinu mimo zónu svého vlivu.

Ukrajinci se totiž dle publicisty velmi radikálním způsobem sjednotili. Fištejn uvádí, že poslední průzkum o etnickém složení Ukrajiny ukázal, že procento lidí, kteří se hlásí k ruské příslušnosti pokleslo z třiceti na dvanáct. A zbytek, včetně rusky hovořících, se prý hlásí k ukrajinské národnosti. Z toho prý můžeme jasně vidět, že Putin vytvořil ukrajinský politický národ.

Fištejn dále míní, že Putinovi se Ukrajinu nepodaří zabrat. Naopak, Ukrajina prý z dlouhodobého hlediska bude součástí Západu. Zato Rusko dle publicisty nečeká nic pěkného. „Rusko bohužel vidím jako zemi, která má před sebou těžký proces rozpadu. Co z něj vzejde, nedokáži odhadnout. Možnosti Ruska jsou ale velmi omezené. Buď si Rusové vyberou totální nasazení a válku prakticky proti celému světu, anebo se pokorně navrátí k následování Západu v jeho svobodném vývoji,“ uvádí Fištejn s tím, že ještě existuje třetí možnost – Rusové by se mohli ztratit v rozlehlém prostoru svého státu. Nebylo by to prý poprvé, kdy by k něčemu takovému došlo.

„Rusko dnes nastoupilo cestu pouštění žilou a ruský národ jako takový se nachází v dlouhodobém úpadku. Už to není národ, který měl pod sebou tři sta padesát milionů lidí. Dnes je to národ, který ztrácí. Pozitivní na tom je alespoň to, že země, ve které se již několik let rodí do rodiny jedno dítě, si těžko může dovolit bojovat proti všem,“ konstatuje Fištejn.

Celý rozhovor k přečtení ZDE


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …