Jen se nebojte, my vás slyšíme. Policie prý umí „napíchnout“ i hovory, o kterých jsme si mysleli, že neumí

28.07.2015 10:21

Pokud jste si mysleli, že když voláte z chytrých telefonů přes aplikace Viber, WhatsApp nebo Skype, nikdo vás nemůže odposlouchávat, jste na omylu. I tyto hovory může policie sledovat. Software ale nemůže používat masově, byl by nápadný a s pomocí robotů antivirových společností odhalitelný, konstatuje server ČeskáPozice.cz.

Jen se nebojte, my vás slyšíme. Policie prý umí „napíchnout“ i hovory, o kterých jsme si mysleli, že neumí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice telefonu

Podle informací, které unikly z italské společnosti Hacking Team, je zřejmé, že česká policie má ve svém arzenálu sofistikovaný sledovací software, který se umí podívat i do výše uvedených programů.

„Výpočetní technika si pamatuje mnohé, nezávisle na vůli uživatelů, což mnohdy ani sami netuší,“ řekl pro Lidové noviny šéf policejního Útvaru zvláštních činností, Vladimír Šibor, který má na starosti odposlechy. Zároveň uvedl, že operační systém Android v řadě případů a výrobců nesmaže stará data ani tak zvaným tvrdým resetem. Případně tato data získává policie pomocí „virů“.

Podobných programů má česká policie a tajné služby asi více, ale nikdo tuto informaci nechce oficiálně potvrdit. Podle všeho by však v Česku měl být využíván i švýcarský software Gamma.

Původní text ZDE.

„Policie nyní ujišťuje, že software, který si prohlíží data v počítači či telefonu, používá výjimečně. Za posledních pět let si soudní povolení pro tento typ sledování vyžádala asi ve třech stovkách případů, nakonec ho ale použila jen v několika desítkách kauz,“ konstatuje server ČeskáPozice.cz s tím, že policie sledovací software prý nasazuje u případů organizovaného zločinu či rozsáhlé hospodářské kriminality, případně závažné společenské přečiny typu dětské pornografie. Lidové noviny konstatují, že díky tomu rozlouskla případ takzvaného Švábova gangu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…