Ještě 30 dnů, ještě 30 dnů, ještě 30 dnů? Rakušan bouchl do stolu

09.02.2021 13:02

Poslanci se chystají k dalšímu kolu sněmovního jednání. Mimo jiné budou mít na stole další žádost o prodloužení nouzového stavu. A předseda STAN Vít Rakušan už má podle jeho názoru totálně neschopné vlády Andreje Babiše (ANO) plné zuby.

Ještě 30 dnů, ještě 30 dnů, ještě 30 dnů? Rakušan bouchl do stolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Předseda STAN Vít Rakušan házel na vládu Andreje Babiše jeden slovní granát za druhým. „Máme toho dost,“ hřímal.

Anketa

Jste pro návrat dětí do škol za podmínek, které určila vláda?

77%
23%
hlasovalo: 5861 lidí

„Vláda nadále selhává v ochraně země a vláda nadále ten čas, který jí byl dán k tomu, aby něco připravila, něco udělala, opět nevyužila. Neřeší se ty nejpalčivější problémy, které tíží lidi v České republice,“ vypálil Rakušan na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny.

„Vláda do teď spoléhala na pohodlnou většinu, kdy vždycky komunisté, po nějakém krátkodobém vydírání, přistoupili na to, aby nouzový stav podpořili. My už toho opravdu máme dost a myslím, že už toho má dost i velká většina obyvatel naší země,“ nešetřil ostrými slovy Rakušan.

Poté konstatoval, že se s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem ještě před jednáním Sněmovny snažili přesvědčit premiéra Babiše, aby našel cestu ven z nouzového stavu, který v Česku panuje už celé měsíce.

„A vláda vždycky přijde a řekne, a ještě třicet dnů a ještě třicet dnů,“ rozčiloval se Rakušan. „My nouzový stav na třicet dnů nepodpoříme,“ dodal.

Starostové požadují především postupný návrat žáků do škol. Vedle toho budou Piráti a Starostové po vládě chtít, aby finančně motivovala lidi, aby dodržovali karanténu a aby hlásili ty spoluobčany, které teoreticky mohli jako covid pozitivní nakazit.

Současně Piráti a Starostové budou požadovat zvýšení kompenzací pro podnikatele, kteří kvůli nařízení vlády nemohou podnikat. Stávající kompenzace podle Rakušana nestačí.  Nakonec věnoval pozornost také volebnímu zákonu a připomněl, že konkrétně u tohoto zákona poslanci nemohou přehlasovat senátory.

Volal po přijetí nějaké minimalistické novely volebního zákona, která má větší šanci projít, než kdyby se dělala nějaká velká novela volebního zákona. Apeloval na Senát, aby stanovil jednání o volebním zákonu nějaké mantinely.

„Senát by měl hned v počátcích vyjednávání stanovit, které bude ta senátní většina po Sněmovně požadovat. Zároveň ale říkáme, že by Sněmovna měla být místem, kde se finálně určí metoda, podle které se bude volit. ... Nepřijímejme falešnou argumentaci vlády, že se to stihnout nedá. Dá. Jedná se o 3 paragrafy, které musíme do volebního zákona doplnit,“ zdůraznil Rakušan. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…