Ještě není ministr a už z něj maj srandu. Prymulův nástupce „Jan Blatník“

27.10.2020 16:23

Do křesla ministra zdravotnictví by mohl usednout dětský hematolog Jan Blatný z brněnské fakultní nemocnice. Dnes odpoledne zavítal k prezidentu Miloši Zemanovi do Lán. Na twitteru je již k nalezení několik fejkových profilů založených na jeho jméno, jeden mimo jiné na jméno Jan Blatník. A server Novinky.cz o něm píše jako o skvělém lékaři a slušném člověku – tak totiž Blatného hodnotí jeho kolegové.

Ještě není ministr a už z něj maj srandu. Prymulův nástupce „Jan Blatník“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Padesátiletý Jan Blatný je náměstkem Dětské nemocnice při brněnské fakultní nemocnici. Dnes se na doporučení premiéra Andreje Babiše (ANO) sešel s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Blatný má nahradit v křesle ministra epidemiologa Romana Prymulu. Ten by měl odejít kvůli tomu, jak vyšel bez roušky v nočních hodinách z restaurace. 

Podle poslance TOP 09 Vlastimila Válka, jenž je zároveň přednostou kliniky radiologie a nukleární medicíny v brněnské nemocnici, je Blatný slušný, dobře se rozhodující a schopný člověk. Babišovi jej měl doporučit FN Brno Jaroslav Štěrba. 

Další z oslovených, Blatného kolega, uvedl pro Právo, že Blatný by pro pacienta udělal první poslední. Za Blatným stojí i poslanec za ODS Bohuslav Svoboda, který uvedl, že odborné předpoklady hematolog Blatný má veškeré. Jaké zkušenosti však nemá, jsou ty politické. Jak však uvedl Válek, zřejmě je to pro něj výzva. Podle něj má také rezervovanější přístup k razantním protiepidemickým opatřením.

„Pan Prymula má asi trochu ostřejší přístup, ale rozhodně to neznamená, že by Blatný po svém nástupu zrušil opatření," dodal Válek.

Ještě předtím, než Blatný usedne do křesla ministra, jsou k dohledání na twitteru fejkové účty s jeho portrétní fotografií. Už si toho všiml i senátor Pavel Fischer.

„Zatímco si prezident čte ve svém teletextu a teprve se chystá přijmout kandidáta na ministra zdravotnictví, ten se má na twitteru čile k světu. To je Kocourkov. Ústavní rámec i odpovědná komunikace nejsou pro legraci, což platí v době krize dvojnásob,“ poznamenal Fischer.

Zatímco si prezident čte ve svém teletextu a teprve se chystá přijmout kandidáta na ministra zdravotnictví, ten se má na twitteru čile k světu.
To je Kocourkov. Ústavní rámec i odpovědná komunikace nejsou pro legraci, což platí v době krize dvojnásob.

— Pavel Fischer (@PavelFischer) October 27, 2020

A z jednoho profilů Jana Blatného se také objevila rada primátorovi Zdeňku Hřibovi. „Dobrý den pane primátore, zkuste pomoci lidem omezit cestování MHD v těchto dnech a opět dočasně zrušte v Praze modré zóny. Na jaře se to osvědčilo... Individuální doprava je jasně bezpečnější...“ objevilo se na twitteru.

Dobrý den pane primátore, zkuste pomoci lidem omezit cestování MHD v těchto dnech a opět dočasně zrušte v Praze modré zóny. Na jaře se to osvědčilo... Individuální doprava je jasně bezpečnější...

— Jan Blatný (@JanBlatn1) October 27, 2020

A to nebylo jediné, co z úst „Jana Blatného“ na fejkových profilech vypadlo. „Mým cílem je, aby byl celý semafor opět bílý. Proto si na ministerstvo s sebou povolám včelí medvídky, kteří mají s bílením nemalé zkušenosti,“ píše se na dalším z falešných profilů.

Mým cílem je, aby byl celý semafor opět bílý. Proto si na ministerstvo s sebou povolám včelí medvídky, kteří mají s bílením nemalé zkušenosti. https://t.co/fHxdomY2zI https://t.co/ESE3JQrsnP

— Jan Blatný (@jan_blatny) October 27, 2020

„Pana profesora Prymuly si velice vážím jako experta a těším se, na jeho tajné typy, co kde a jak udělat. Říkal,že když si nebudu s něčím vědět rady, tak mu mám kdykoliv večer zavolat a ‚nějak‘ už se ‚někde‘ sejdeme,“ píše se na dalším fejkovém profilu.

Pana @profesorPrymula si velice vážím jako experta a těším se,na jeho tajné typy, co kde a jak udělat.říkal,že když si nebudu s něčím vědět rady,tak mu mám kdykoliv večer zavolat a "nějak" už se "někde" sjdeme.

— Jan Blatny (@JanBlatny1) October 27, 2020

„Věřím, že se v příštím kalendářním roce děti vrátí do školních lavic. Pokud vše dobře půjde, leden by se mohl jevit jako reálný měsíc... Pojďme na tom pracovat spolu. Přestaňme mezi sebou tolerovat ty, co vládní nařízení porušují a nebojme se takové lidi se vší vážností řešit!“ píše „další“ Blatný.

Věřím, že se v příštím kalendářním roce děti vrátí do školních lavic. Pokud vše dobře půjde, leden by se mohl jevit jako reálný měsíc... Pojďme na tom pracovat spolu. Přestaňme mezi sebou tolerovat ty, co vládní nařízení porušují a nebojme se takové lidi se vší vážností řešit!

— Jan Blatný (@JanBlatn1) October 27, 2020

„Nulový respekt k novému ministrovi! Mluvčí prezidenta, zítra máte v zádech hygienu a bude to bolet,“ píše se na dalším falešném twitterovém účtu ke snímku hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka bez roušky. Doplňuje to hashtag #AnálníVýplach.

Nulový respekt k novému ministrovi!@PREZIDENTmluvci zítra máte v zádech hygienu a bude to bolet. #AnálníVýplach https://t.co/sCS88VHawJ

— Jan Blatný (@jan_blatnik) October 27, 2020

Přes sociální síť twitter komunikoval také ministr zdravotnictví Roman Prymula, který byl kritizován za to, že na svůj profil dává zprávy o nových opatřeních dříve, než vystoupí na tiskové konferenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…