Ještě větší divadlo, než jsem čekal. Největší utrpení je poslouchat Kalouska a bolševiky. Pirátští nováčci odhalují, jak to chodí ve Sněmovně

26.11.2017 7:49

„Největší utrpení je poslouchat bolševiky a Kalouska. Vzniká nám tu koalice ANO s podporou KSČM a SPD, která vzbuzuje obavy z extremismu,“ uvedl na dotaz PL.cz, jaké jsou jeho dojmy ze Sněmovny, druhý muž Pirátské strany Jakub Michálek, předseda jejího poslaneckého klubu. Vyjádřili se i další. „Je to o chlup větší divadlo, než jsem si představoval,“ prozradil Jan Pošvář. „Dost mě překvapilo, jakým způsobem jde hnutí SPD Tomia Okamury na ruku Andreji Babišovi, přestože před volbami se vůči němu velice silně vymezovali. Tomu moc nerozumím,“ podivil se Radek Holomčík.

Ještě větší divadlo, než jsem čekal. Největší utrpení je poslouchat Kalouska a bolševiky. Pirátští nováčci odhalují, jak to chodí ve Sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volba předsedy poslanecké sněmovny. I přes protesty Demokratického bloku byl zvolen Radek Vondráček z hnutí ANO

 

Anketa

Babiš mluví o předčasných volbách v říjnu 2018, souběžně s komunálními. Za předpokladu, že neuspěje 1. ani 2. pokus o sestavení vlády. Jste v takovém případě pro?

97%
3%
hlasovalo: 15442 lidí
 
Jako štika se zatím v rybníku jménem Poslanecká sněmovna jeví Piráti, kteří se do jejích vod ponořili úplně poprvé. Jejich strategii chválí například politolog Jan Kubáček, když o nich říká: „Sice na ně ty takzvaně pravicové strany útočí, ukazuje se ale, že Piráti na tom vydělávají. Jdou svojí cestou a nejsou v chumlu ostatních. Nejsou v chumlu s Babišem ani s Antibabišovci. Vyjednávají pro sebe plnohodnotnou nadstandardní situaci,“ uvedl v rozhovoru pro PL.cz.
 
ParlamentníListy.cz se pirátských poslanců zeptaly, jak se liší jejich představy o Poslanecké sněmovně s realitou, kterou tam zažívají, a jak hodnotí volby do výborů PS. Jako první zareagoval druhý nejmladší poslanec František Kopřiva, který byl lídrem středočeské kandidátky Pirátské strany. „Realita odpovídá mým představám, protože jsem jednání pléna Sněmovny pravidelně sledoval i před svým zvolením. Potvrzování předsedů výborů bude probíhat až na příští schůzi,“ uvedl.
 
Je to o chlup větší divadlo, než jsem si představoval
 
První místopředseda Pirátské strany Jakub Michálek, který je předsedou jejich poslaneckého klubu, PL.cz sdělil: „Největší utrpení je poslouchat bolševiky a Kalouska. Vzniká nám tu koalice ANO s podporou KSČM a SPD, která vzbuzuje obavy z extremismu.“
 
Jakub Michálek vs. Miroslav Kalousek
 
Připojil se i poslanec Jan Pošvář, lídr Pirátů na Vysočině. „Je to o chlup větší divadlo, než jsem si představoval. Ale zvládám udržet pozornost, jsme dobře připravení. Volba do výborů není v našich rukou a tak to i vnímám. Čekáme, jak to dopadne. Jistí si můžeme být zatím jen tím, jak budeme volit a co bylo již zvoleno, tedy předseda mandátového a imunitního výboru, a s tím spokojený nejsem,“ konstatoval.
 
 
„Překvapily mě dvě věci. Jednak to, že komplex Sněmovny je opravdové bludiště. A také kontrast mezi odborným zázemím, které Sněmovna poslancům poskytuje k práci, a kvalitou výstupů, které ze Sněmovny mnohdy vycházejí,“ napsal pirátský poslanec Radek Holomčík, místopředseda krajského sdružení Jihomoravského kraje.
 

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.
 
„Držíme to, co jsme voličům slíbili před volbami – že pokud nebudeme moci být ve vládě v takové podobě, abychom se za ni nemuseli stydět, budeme konstruktivní opozicí. Proto nejsme součástí žádného bloku ani koalice, jednáme konstruktivně a dodržujeme to, co slíbíme. Popravdě mě taky dost překvapilo, jakým způsobem jde hnutí SPD Tomia Okamury na ruku Andreji Babišovi, přestože před volbami se vůči němu velice silně vymezovali. Tomu moc nerozumím,“ vysvětlil.
 
Bizár. ANO zve ODS do vlády a pak nezvolí Fialu
 
V den, kdy Piráti odpovídali na anketu PL.cz – v pátek 24. listopadu – proběhly volby místopředsedů Poslanecké sněmovny. Jedním z nich – dokonce prvním místopředsedou – se stal Pirát Vojtěch Pikal. „Chtěl bych přinést do konání Sněmovny trochu té lidskosti, aby debata byla věcná a konstruktivní. Aby Sněmovna byla korektorem vlády a nebyla jen schvalovacím strojem,“ řekl po svém zvolení na tiskové konferenci.
 
 
Tamtéž promluvil i předseda Pirátů Ivan Bartoš a okomentoval celkové výsledky voleb místopředsedů Poslanecké sněmovny. „Naši volbu jsme oznámili už zhruba před třemi týdny, kdy jsme hovořili, že za nás kandiduje Vojtěch Pikal a na pozici místopředsedy podporujeme předsedu ODS Petra Fialu. Tak jsme i hlasovali. Naši členové dali hlas ještě i Janu Hamáčkovi. Bohužel Petr Fiala v těchto volbách neuspěl. Jsme přesvědčení, že slovo by se mělo držet. Od hnutí ANO zaznívalo, že bude respektovat výsledky voleb. ODS skončila jako druhá. Tohle už není ani klepnutí přes prsty. Naším cílem bylo co nejrychleji zprůchodnit Poslaneckou sněmovnu. Takto se nám tato jednání zase protahují. Doufám ale, že se to posune dál a pan Fiala důvěru dostane,“ konstatoval. 
 
 
Na facebooku okomentoval nezvolení Fialy další pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. „Bizár. Babiš zve ODS do vlády, ale ANO není ochotné ani zvolit zástupce ODS do vedení Sněmovny, přestože je to druhá nejsilnější strana. Piráti Fialu volili,“ prozradil. Ferjenčík přidal na sociální síti i další reakci. Podle něj ve Sněmovně vládne „kultura handlu“, kdy se každý krok posuzuje podle toho, jaké za něj má následovat protiplnění. Úplně se prý vytratil postup, že se věci dělají, protože si je člověk skutečně myslí. V jeho navrácení vidí smysl pirátské sněmovní mise.
 
„Věřím, že to působí naivně a neefektivně, ale já vidím řadu důvodů, proč se držet pirátské strategie. Ten nejdůležitější je, že jen tento přístup umožňuje věrohodně vysvětlovat své kroky a postupovat v souladu s osobním svědomím,“ vysvětluje.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…