Jestli Zeman nezmění názor... Vystrčil odkryl karty. Lipavského nepustí

10.12.2021 20:39

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v Událostech ČT k rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nejmenovat pirátského kandidáta Jana Lipavského ministrem zahraničí uvedl, že v případě Zemanova setrvání na tomto kroku bude zapotřebí vyjasnit prezidentské pravomoci podáním kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu. Vyjádřil se rovněž k možnosti, zdali by bylo možné, že nová vláda designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) by se ujala funkcí prozatím bez Lipavského.

Jestli Zeman nezmění názor... Vystrčil odkryl karty. Lipavského nepustí
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil v Partii

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
Prezident Miloš Zeman míní, že mu Ústava neukládá povinnost, aby musel akceptovat každý návrh, který je mu předložen.

Naopak designovaný premiér Petr Fiala (ODS) naznačil, že vše bude muset skončit u Ústavního soudu, aby se tento prezidentův názor na pravomoci hlavy státu ohledně jmenování ministrů jednou provždy vyjasnil. Po zveřejnění stanoviska prezidenta Zemana k záměru nejmenovat Lipavského Fiala sdělil:

Také předseda Senátu Miloš Vystrčil míní, že podání kompetenční žaloby je nyní jediným možným krokem. „Já předpokládám, že pokud pan prezident nezmění svůj názor, respektive pokud se nevrátí ke svému názoru, který měl ještě coby premiér České republiky, tak nic jiného nezbyde, nežli vyjasnit tu otázku podáním kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu. Bohužel,“ vyjádřil se Vystrčil v Událostech České televize.

Vystrčil míní, že nyní je zapotřebí, aby nová vláda nastoupila nejdříve jak to bude možné. Zdůraznil, že je nyní nutno řešit množství otázek, zejména evropské předsednictví, zdražování energií či koronavirovou krizi. „Ale zároveň je potřeba to udělat tak, aby to bylo v souladu s Ústavou,“ uvedl.

Nyní se podle něj zřejmě ještě jednou koalice pokusí prezidenta Zemana ponouknout, aby změnit názor. „On doufám také vidí, že je nutné vyměnit vládu v demisi, jelikož ta nemá motivaci starat se o tuto zemi. Pokud se to nepodaří, tak dojde k té kompetenční žalobě,“ řekl Vystrčil – s tím, že lze nejprve ustavit vládu a teprve až pak by byla kompetenční žaloba podána.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Ta odpovědnost je také na prezidentovi. Ten by si to měl také uvědomit a chovat se jinak, než naznačuje, že se chovat bude,“ doplnil předseda Senátu.

Prezident Miloš Zeman rozhodnutí, do nastupující vlády designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) nejmenovat pirátského kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského vysvětluje některými postoji kandidáta.

Kromě některých názorů Lipavského, které jsou dle Zemana v rozporu programovým prohlášením nové vlády, má být problémem také jeho nízká kvalifikace. „Na rozdíl od ostatních kandidátů pan Lipavský absolvoval pouze bakalářské studium a podle týdeníku Euro jeho závěrečná bakalářská práce byla hodnocena nejhorší možnou známkou,“ uvedl prezident v důvodech pro nejmenování Lipavského.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …