Jestli neřeknete ano, končíte s eurem a plaťte si, čím chcete. Předseda Evropského parlamentu poslal Řekům přímo během hlasování pádný vzkaz

05.07.2015 16:23

„Grexit“. Anglické slovo spojující Řecko s „exitem“ ve smyslu odchodu z eurozóny je jedním z nejfrekventovanějších slov během referenda, které dnes v zemi probíhá. Občané v něm rozhodují, jak se postaví k návrhu vyrovnání s nadnárodními finančními institucemi.

Jestli neřeknete ano, končíte s eurem a plaťte si, čím chcete. Předseda Evropského parlamentu poslal Řekům přímo během hlasování pádný vzkaz
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Lidové hlasování vyhlásil nečekaně před týdnem premiér Alexis Tsipras. Ten také podporuje variantu „ne“, kterou občanům několikrát veřejně doporučil. Zastává názor, že podmínky dohody jsou vyděračské. Ještě lapidárněji to vyjádřil v sobotu ministr financí Varufakis. Rázný ekonom označil věřitele Řecka s ohledem na jejich chování vůči zemi za „teroristy“. Opozice naopak podporuje dohodu, která by umožnila další postup řeckého oddlužování.

Podle zpravodajů přímo na místě je o referendum zájem, fronty se tvořily již po sedmé hodině středoevropského času, kdy se hlasovací místnosti otevřely. Už v dopoledních hodinách hlasovali premiér Tsipras a též Antonis Samaras, jeho předchůdce a lídr opozice.

Před jedenáctou hodinou do dění rázně vstoupil předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Ten ve vysílání německého rozhlasu Řeky varoval, že pokud si zvolí „ne“, které propaguje premiér, budou muset okamžitě opustit eurozónu. „Pokud řeknou ne, budou muset zavést novou měnu, protože euro už nebude dostupné jako platební prostředek. V tom momentě vystoupí z eurozóny. Proto doufám, že Řekové budou volit ano,“ uvedl představitel EU.

Jestliže by se Řekové v referendu rozhodli záchranný plán odmítnout, měly by skončit příspěvky Athénám z evropských fondů. Řecká vláda podle serveru idnes.cz pravděpodobně nemá dost peněz na placení svých závazků, a to včetně mezd státních zaměstnanců. Ti by tak nejspíš místo výplat dostávali dlužní úpisy.

Ministr financí Varufakis přesto před hlasovací místností zopakoval, že pokud Řekové záchranný plán přijmou, rezignuje na svou funkci. Během dne samozřejmě referendum komentovali i další politici ze západní Evropy. Nejbližším řeckým spojencem v eurozóně (podle idnes.cz dokonce posledním) má být Francie. Například italský premiér Matteo Renzi ale vyzval, aby se hned v pondělí bez ohledu na výsledek hlasování začalo s Řeckem jednat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…