Jezdil po světě, nikdy si nic nevydělal. Informace o Čechovi, kterého zadrželi Turci

21.11.2016 7:08

Smutný pohublý chlapík v těžké depresi. Tak popisuje třicetiletého Miroslava Farkase, jehož minulý týden zatkli Turci na hranici s Irákem, reportérka časopisu Týden Pavlína Wolfová. S Farkasem se setkala před šesti týdny v Praze. Muž byl společně s Markétou Všelichovou obviněn z terorismu - on údajně bojuje po boku kurdských separatistů, ona prý zase rekrutovala dobrovolníky do války.

Jezdil po světě, nikdy si nic nevydělal. Informace o Čechovi, kterého zadrželi Turci
Foto: M.Kutilová
Popisek: V kurdském městě v Sýrii Kobaní

Wolfová popisuje, že Farkas si na rozhovor přinesl mimo jiné svůj syrský deník, jenž chce v budoucnu vydat knižně. Hemží se to v něm tvrdými pěstmi smrti i krvavými mračny. Zápisky se týkaly jeho sedmiměsíčního pobytu v první frontové linii syrské války od prosince 2015 do července 2016. Tehdy působil po boku kurdských milicí YPG. Jeho syrská mise však podle jeho slov nebyla první, bojoval prý již ve francouzské cizinecké legii či pomáhal po zemětřesení na Haiti.

„Musíme rozhovor dokončit co nejrychleji, nejpozději do měsíce, do dvou, protože znovu odjíždím do Sýrie. Neřeknu kdy, jen naznačím, že s přáteli Kurdy jsem samozřejmě ve spojení pomocí šifrovaných zpráv a že mě budou čekat,“ říkal podle Wolfové tichým hlasem. "Vypadal vyčerpaně a tvrdil, že po přechodnou dobu, kterou nyní tráví v Praze, si přivydělává opravou aut," dodává.
 
MF Dnes pak ve svém dnešním vydání přinesla slova Farkasova otce, jenž žije v Milešovicích na Vyškovsku. Sem se rodina Farkasova přistěhovala před jedenácti lety z Třebíče. Miroslava Farkase místní moc neznali, neboť se již před pěti lety odstěhoval do podnájmu v Brně a střídavě žil na cestách a s přítelkyní u Prahy. Zadržení je však nepřekvapilo. Jeden z Farkasových vrstevníků například uvedl, že Miroslav měl probémy už dříve. "S nikým se moc nekamarádil, nikdo z rodiny se tady s místními moc nedruží,“ uvedl.
 
Farkasův otec pak MF Dnes uvedl, že oficiální zprávy o synově zadržení nemá. „Z ministerstva ani odjinud nemám žádné zprávy. O jejich zadržení mi přišli říct kamarádi, víc jsem se dočetl na Facebooku,“ řekl. Právník mu prý radil, ať zatím v jakékoli aktivitě vyčká. Má prý strach, ani se moc nevyspí. "Pospávám tak nějak průběžně po chvilkách celý den,“ dodává muž, jenž zprávy poslouchá jen v rádiu a sleduje Facebook. Přes něj byl právě v kontaktu se svým synem.
 
„Už dřív jezdil po světě a pomáhal, většinou jako dobrovolník, takže si nikdy nic moc nevydělal. Na Haiti stavěl studny, byl v Maroku a různě. Splnil si tím svůj sen,“ popisuje svého syna. Drogy u něj v současné době vylučuje. 
 
„Věřím, že to dopadne dobře a vrátí se domů. Synovi držím pěsti v tom, co dělá,“ uzavřel Farkas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …