Ježišmarjá, Dášenko, já jsem zas prezident. A další Havlovy vtípky

26.12.2011 10:43

Lidé vzpomínají na Václava Havla jako na bojovníka za lidská práva, spravedlnost a demokracii. Ale spousta jeho přátel vzpomíná také na jeho smysl pro humor. Píše server blesk.cz.

Ježišmarjá, Dášenko, já jsem zas prezident. A další Havlovy vtípky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert na počest Václava Havla v pražské Lucerně

Známá je Havlova glosa z filmu Občan Havel: „Ježišmarjá, Dášenko, já jsem zas prezidentem. To mi byl čert dlužen.“

Byl jste zvolen prezidentem. Děkuji vám za informaci

Ve stejném filmu jsou také dobře zdokumentovány schůzky poradců u Havla v bytě. Všichni, včetně budoucího prezidenta, se museli naučit protokolární náležitosti. „Oni mi řeknou, že jsem byl zvolen prezidentem a co já mám říct – děkuji vám za informaci,“ cituje blesk .cz naoko zoufalého Havla. „Teď bude pořádek, jsem neodvolatelný!“ zažertoval Havel.

Úsměvnou historku vyprávěl Havel společně s druhou manželkou Dagmar na procházce v newyorském Central Parku. „A to znáte, jak mě chtěl Václav zabít?“ zeptala se Dagmar Havlová filmařů. Havel pak vyprávěl, jak v Lánech házel psům klacky, ale omylem trefil svou ženu do hlavy.

„Spadla na zem a začala chrčet. Já jsem myslel, že jsem ji buď zabil, nebo navždy zmrzačil. Prožil jsem temné chvilky, když se pak vzpamatovala a nic jí nebylo,“ cituje blesk.cz Havla z dokumentu.

Chiraca okouzlila Dáša tak, že přestal nadávat na USA

Při jedné zahraniční cestě v letadle zase Havel vyprávěl o tom, jak Dagmar okouzlila francouzského prezidenta Jacquesa Chiraca. „Lichometník Chirac celou dobu koketoval s Dášou a úplně zapomněl nadávat na Ameriku,“ vzpomínal prezident.

Havel také vtipně glosoval svou vizi života po odchodu z funkce prezidenta. Jeho přítel Michael Kocáb se ptal, jestli teď bude řádit. „Budu furt sedět v hospodách kolem tý Voiršilský. Taková moje vize je, že budu mít pořád v kapse ušmudlaný fotky, s kým jsem se vším znal, se Stallonem a Schwarzeneggerem, a oni mně za to dají panáka," odpověděl odstupující prezident.

A tohle je doktor Volf, tedy Klaus

Z roku 1989 se také stala příhoda, kdy Havel zapomněl jméno svého budoucího nástupce Václava Klause. Tehdy se měl setkat Havel s předsedou federální vlády Ladislavem Adamcem. Na začátku setkání se delegace představovaly a Havel prý Adamcovi řekl: „A tohle je doktor Volf.“ Budoucí premiér a prezident se ale ohradil: „Klaus.“

„Promiňte mi, chtěl jsem říct Klaus,“ špitl Havel provinile podle serveru blesk.cz.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…