Jihočeská ČSSD po sporech s vedením potvrdila volebního lídra

21.07.2017 21:44

Jihočeští sociální demokraté po sporech s celostátním vedením ČSSD potvrdili v korespondečním hlasování členů, že krajským lídrem pro sněmovní volby bude bývalý starosta Písku Ondřej Veselý. ČTK o tom dnes informoval mluvčí strany Mikuláš Klang. Řada lidí kandidátku již dříve opustila, když vedení strany vyškrtlo z listiny bývalého hejtmana Jiřího Zimolu. Byli mezi nimi i původní lídr, starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka, nebo hejtmanka Ivana Stráská.

Jihočeská ČSSD po sporech s vedením potvrdila volebního lídra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Stranických primárek se v jižních Čechách zúčastnila prostřednictvím korespondenčního hlasování třetina členů ČSSD v kraji. Veselý dostal podle Klanga zhruba dvě třetiny hlasů. Z druhého místa bude kandidovat náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola a ze třetího místostarostka Tábora Olga Bastlová.

Celostátní předsednictvo ČSSD vyškrtlo v květnu z posledního místa jihočeské kandidátky Zimolu, který v dubnu odstoupil z funkce hejtmana. Zimola rezignoval kvůli kauze vysokých odměn vedení společnosti Jihočeské nemocnice a rekreačního domu, který pro Zimolu staví nyní již bývalý předseda představenstva Jihočeských nemocnic Martin Bláha. Jakékoli pochybení ale bývalý hejtman popírá. Zmíněnými kauzami zdůvodnilo vedení ČSSD i vyškrtnutí Zimoly z volební kandidátky.

Jihočeští sociální demokraté se poté několikrát pokoušeli jednat s vedením strany o Zimolově návratu na kandidátní listinu. Tento krok však odmítl po odchodu Bohuslava Sobotky z čela strany i Milan Chovanec, který stranu z pozice statutárního místopředsedy nyní vede. Z kandidátky na protest proti Zimolovu vyškrtnutí odešlo postupně devět lidí.

Sociální demokraté již zvolili lídry kandidátek ve všech krajích, primárky v jižních Čechách byly poslední. Účast straníků na hlasování se pohybovala většinou kolem 40 procent, pouze na Vysočině přesáhla 50 procent.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…