Jihočeská ČSSD se sešla s ANO, strany nevyloučily spolupráci

09.10.2016 19:18

Zástupci vedení jihočeské ČSSD a ANO se dnes poprvé sešli na jednání ohledně možné spolupráce. Politické subjekty nevyloučily, že by spolu mohly koalici vytvořit. K tomu, aby získaly nadpoloviční většinu, však budou potřebovat dalšího partnera. Lídr ČSSD v krajských volbách a jihočeský hejtman Jiří Zimola ČTK řekl, že šlo o první formální setkání, na němž si zástupci stran nekladli nějaké kategorické nároky.

Jihočeská ČSSD se sešla s ANO, strany nevyloučily spolupráci
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

„Domluvili jsme se na tom, že ani jedna strana nebude jednat za zády té druhé a nebudeme se navzájem obcházet. Naše spolupráce je možná, ale jsme teprve na začátku jednání,“ uvedl Zimola. Ve volbách v Jihočeském kraji ČSSD zvítězila, když obdržela 22,55 procenta hlasů, což znamená 15 mandátů z 55. ANO skončilo se 17,67 procenta druhé a v krajském zastupitelstvu má 12 křesel.

Zimola uvedl, že na pondělí se připravuje na jednání s dalšími stranami, které překročily potřebnou pětiprocentní hranici. Sejde se s KSČM, KDU-ČSL, ODS a Jihočechy 2012. „Koalice Pro jižní Čechy se zatím neozvala, možná pro ni nejsme dobrý partner,“ uvedl Zimola. Dodal, že postupuje stejně jako při předchozích krajských volbách, v nichž rovněž ČSSD na jihu Čech zvítězila. „Je zde takovou tradicí, že vítěz nejprve oslovuje druhého v pořadí a postupně se sejde se všemi stranami, pokud o to mají zájem,“ řekl.

Zimola, bývalý starosta Nové Bystřice na Jindřichohradecku, je jihočeským hejtmanem od roku 2008. Jím vedená kandidátka ČSSD zvítězila v krajských volbách třikrát za sebou. Zimola navíc zůstal jediným ze dvou lídrů sociálních demokratů, kteří dovedli svou stranu v letošních krajských volbách k vítězství. Podařilo se to ještě Jiřímu Běhounkovi na Vysočině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …