Jihu Moravy i v době krize rostly výdaje, půjčil si na ně

17.06.2012 10:58

Jihomoravskému kraji i v době krize rostly výdaje. Zatímco na počátku končícího volebního období rozhodovali zastupitelé o 14,7 miliardách korun, letošní rozpočtový výhled počítá s utracenými 16,2 miliardami korun. Vyšší výdaje kraji umožnila půjčka od Evropské investiční banky (EIB). I díky ní letošní investice kraje dosáhnou téměř dvou miliard korun a překročí předkrizové číslo z roku 2008, zjistila ČTK z údajů krajského úřadu.

Jihu Moravy i v době krize rostly výdaje, půjčil si na ně
Foto: archiv
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD)

Půjčka se stala konfliktním tématem mezi jihomoravskou koalicí a opozicí. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) ji vždy hájil s tím, že kraji umožní i v době krize investice, podle něj tolik potřebné pro regionální ekonomiku. Zejména opoziční ODS však půjčku opakovaně kritizovala jako zadlužování dnešních dětí a kapku v moři, která krajským firmám jako celku sotva pomůže. Hašek výtky občanských demokratů odmítl i argumentem, že jako koaliční partneři ČSSD s úvěrem na počátku volebního období souhlasili. Koalice ČSSD s ODS se však zhruba po roce a půl rozpadla a ČSSD uzavřela nové spojenectví s KDU-ČSL.

Podporujme rodiny, volá ODS

Kraj si u EIB půjčoval i dřív, na počátku roku 2008 mu z těchto starších úvěrů zbývalo splatit více než miliardu korun. Do letošního prvního ledna dluh kvůli nově otevřenému úvěru vzrostl o 316 milionů korun na 1,4 miliardy korun. Podle ratingové agentury Moody's však kraj své závazky zvládá. Aktuálně čerpaný úvěr sice zvýší zadluženost kraje do roku 2013 na 20 procent provozních příjmů, když roce 2011 tato hodnota činila 13 procent. I pětinová zadluženost je však podle agentury stále ještě relativně nízká.

Kraj z půjčky platí například stavby a rozšiřování domovů pro seniory. ODS to kritizovala jako projídání peněz; podle ní by sociální péče měla stavět na podpoře rodin, které se o své blízké chtějí ve stáří starat, a podpoře denních zařízení. Koalice naopak upozorňuje na poptávku po zařízeních pro seniory i to, že o seniory s některými diagnózami se rodina při nejlepší vůli nemůže postarat.

Z půjčky se hradí i investice, na které kraj získal evropskou dotaci. Přednostní financování těchto projektů si při vstupu do koalice s ČSSD vymínila KDU-ČSL. Kraj od ledna 2008 získal na dotacích z EU 5,2 miliardy korun, tedy asi 4500 korun v přepočtu na jednoho obyvatele. Letošní lednová zadluženost kraje u EIB činila v přepočtu na obyvatele 1361 korun.

Krajské volby v regionu před čtyřmi lety vyhrála ČSSD (26 mandátů) a poprvé v historii Jihomoravského kraje sestavila koalici. Druhá skončila KDU-ČSL (18 mandátů), třetí ODS (11 mandátů) a čtvrtí komunisté (deset mandátů). Neuspěli zelení, kteří své lidi v zastupitelstvu měli dřív. Místa v krajském zastupitelstvu chce letos získat i TOP 09, ke které odešli i dva krajští zastupitelé zvolení v roce 2008 za KDU-ČSL.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…