Jindřich Šídlo: ParlamentníListy.cz nejsou dezinformační a vnitro nemá co sestavovat žádné seznamy

18.08.2021 7:58 | Ze sítí

Jako obvykle prezident Zeman svými včerejšími slovy o Afghánistánu a NATO vzbudil u některých lidí pohoršení. Ovšem nejen kvůli tomu, co řekl, ale že se vyjádřil právě pro ParlamentníListy.cz. Debata, proč je Zeman citován z údajně dezinformačního webu se rozproudila na twitteru a vstoupil do ní i komentátor SeznamZpráv, Jindřich Šídlo. Podle něho PL dezinformační nejsou. A vyjádřil se i proti tomu, aby byly vytvářeny seznamy dezinformačních webů.

Jindřich Šídlo: ParlamentníListy.cz nejsou dezinformační a vnitro nemá co sestavovat žádné seznamy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Komentátor SeznamZpráv, Jindřich Šídlo

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19278 lidí
Včera vyšel v ParlamentníchListech.cz rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem, ve kterém se vyjadřoval k situaci v Afghánistánu, dále k Severoatlantické alianci a k pověřenému řediteli BIS, Michalu Koudelkovi. Mínil, že Tálibán v Afghánistánu vytvoří teroristické centrum. „Podle mého názoru odchodem z Afghánistánu Američané ztratili prestiž světového lídra a samo NATO teď vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence. Je potřeba si uvědomit, že když zvyšujeme výdaje na obranu, očekáváme za to nějakou protihodnotu a tou je právě ochrana před mezinárodním terorismem. Jestliže zde NATO selhalo, mělo by to vést i k přehodnocení našich obranných výdajů a k většímu důrazu na obranu národní,“ řekl také. Prezident sdílí názor francouzského prezidenta Emmanuela  Macrona, že Rusko není nepřítel, že nepřítel je mezinárodní terorismus.

Rozhovor byl citován například Českou televizí nebo agenturou Reuters a dalšími světovými a domácími médii.

Jako obyčejně čelil prezident za svá slova kritice od politiků a komentátorů, lidovecký kandidát Hayato Okamura například tvrdil, že Zeman svými slovy nahrává Kremlu a že ze stažení se z Afghánistánu „v žádném případě nelze vyvozovat zpochybňování smysluplnosti existence Severoatlantické aliance jako takové“. Ta je dle Okamury tváří v tvář současným hrozbám pro naši zemi a její bezpečnost životně nutná.

Dále do Zemana tepali politici TOP 09, např. její předsedkyně Markéta Adamová Pekarová nebo bývalý poslanec Marek Ženíšek.

Ovšem objevila se řada námitek, že se rozhovor objevil právě v ParlamentníchListech.cz. „Zeman udělá rozhovor pro PL a citujou z něho seriózní média? Z dezinfo webu? Proč?“ ptala se Marie Šůchová. Do diskuse zabředl komentátor SeznamZpráv, Jindřich Šídlo, který paní vysvětlil, že rozhovor je citován, protože Miloš Zeman je prezident ČR.

Ovšem téma nechtěl opustit Tomáš Slavíček. „A to, že jim dá rozhovor z nich dělá seriózní médium? Přece ta kvalita zdroje by měla být tomu nadřazena, ne? Já jako předplatitel i tištěných novin chápu jako hlavní přednost to, že redakce ověřuje zdroje za mě. Přece dneska nejsou noviny od aktualit, ale primárně od ověřování,“ namítal. Šídlo se tázal, co je na rozhovoru s prezidentem (který byl navíc sdílen i prezidentovým mluvčím – pozn. red.) k ověřování, když je zcela zjevně autentický.

„Tohle je o zdroji. Zdroj je Min. vnitra označen jako dezinfo web, pokud se nepletu. Tím pádem bych čekal, že to seriózní média nebudou chtít šířit. Ověřování bylo myšleno obecně, že to je vlastně to, co čekám od kvalitní redakce dneska,“ mínil Slavíček. Jedná se ovšem o dezinformaci vyvrácenou samotným Ministerstvem vnitra.

Právě z vytváření seznamu dezinformačních webů vyjádřil Šídlo obavu. „ParlamentníListy.cz jsou profesní ostuda a normální šunt, ale vnitro tady fakt nemá co sestavovat seznamy dezinformačních webů,“ mínil a v tomto ohledu se pro změnu neshodl s IT pracovníkem Michalem Karvánkem, který se ptal, proč by min. vnitra takový seznam mít nemohlo. „Protože Ministerstvo vnitra fakt nemůže v demokratický zemi vydávat nějaký takový seznamy. Vnitro,“ opakoval Šídlo.

„Pokud dezinformace ohrožují společnost, měla by proti nim společnost zastoupená státem bojovat. Myslím, že v seznamu nenajdeme žádný web, který by si označení dezinformační nezasloužil...“ mínil Karvánek. „A to já si nemyslím. Třeba zrovna ty PL. Je to zvláštní škola, ale ne dezinformační web,“ nesouhlasil s nálepkou Jindřich Šídlo a ptal se, proč by mělo zrovna Ministerstvo vnitra určovat, které weby jsou dezinformační.

Do debaty se opět pustil Tomáš Slavíček, který prohlásil, že chce stát „kde může důvěřovat institucím“. „Ať se jedná o soudy, tajné služby nebo třeba vnitro. Přece stejnou logikou by pak šlo zpochybňovat, proč soud zakázal Dělnickou stranu třeba. Mělo by to být k jednodušší orientaci obyčejného občana,“ tvrdil a Šídlo mu oponoval, že taková rozhodnutí mají dělat soudy a nikoliv moc výkonná, což Slavíček uznal.

„Nicméně předpokládám, že ty seznamy jsou udělané na základě nějakých informací od tajných služeb atd., tím pádem kdo jiný než Min. vnitra by to měl vydávat?“ nevzdával se. Podle Šídla by seznamy dezinformačních webů ovšem neměl vydávat nikdo. „Ono záleží, zda v tom člověk vidí i možné ohrožení společnosti přes ty dezinformační weby, což jsem začal vnímat až díky podcastu Kanárci v síti,“ odhalil Slavíček. Kanárci v síti je podcast novinářky Alexandry Alvarové a Josefa Holého, pracovníka firmy Semantic Visions, přičemž oba dotyční považují Rusko za největší hrozbu pro Česko a jejich kariéra je vybudovaná na „odhalování“ této hrozby.

reklama

autor: kas

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…