Jindřich Šídlo analyzuje: Zemanova zdánlivá síla vždy závisí na síle jeho soupeřů

04.09.2015 11:28

Redaktor Jindřich Šídlo se v dnešních Hospodářských novinách zamýšlí nad poločasem prezidentství Miloše Zemana. „Svým voličům přinesl jasné poselství: Po letech přehlížení je čas, abychom zase společně vyhráli. A jeho voliči mu rozumějí. Zatím,“ uvedl.

Jindřich Šídlo analyzuje: Zemanova zdánlivá síla vždy závisí na síle jeho soupeřů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Šídlo úvodem svého hodnocení zkritizoval pondělní tiskovou konferenci, která měla být původně neomezeně dlouhá. Nakonec prezident po dvaceti minutách otázek s odpovídáním skončil. „Až do vyčerpání otázek se ukázalo jako ‚až do vyčerpání vzduchu a prezidenta v jedné místnosti‘,“ poznamenává Šídlo s tím, že odpovědět v tomto podání znamená „vyslechnout si otázku a odpovědět na úplně jinou“.

„Reakce publika se dala odhadnout dopředu. Zemanovi odpůrci zuřili, jako by je snad po posledních 30 měsících, v nichž svůj odpor k prezidentovi sdíleli na sociálních sítích tisíckrát, mohlo ještě něco překvapit. Příznivci pochopili prezidentův vzkaz také správně: nebál se sám postavit nepřátelskému davu a zvítězil,“ uvedl Šídlo. 

Šídlo zároveň poukazuje na to, že Zemanova zdánlivá síla vždycky závisí na síle jeho soupeřů. To zmiňuje v souvislosti s tím, že Zemanovi kritici dokážou hodiny argumentovat, v čem prezident selhává, ale nakonec z nich nevypadne nic inspirativního, jak jeho večírek v roce 2018 ukončit. Nyní podle Šídla sbírá Zeman síly ke svému poslednímu velkému zápasu. „Má vcelku slušné šance. Když si jeho soupeři přejí silného Zemana, budou ho mít,“ uvedl.

„Zemanova práce s voliči je stále stejně pozoruhodná jako kdysi. Když ještě slovo ‚levice‘ znělo hodně podezřele, dokázal přitáhnout k sociální demokracii třetinu voličů – a to v časech, kdy k celostátním volbám nechodilo v průměru 60 procent jako dnes, ale celé tři čtvrtiny. Společnost se od té doby proměnila, ale Zeman nikoliv. A stále mu to vychází, protože svou voličskou koalici dokáže průběžně doplňovat,“ podotýká Šídlo s tím, že stačí zmínit zvýšení minimální mzdy, varování před nebezpečným světem či projevit starost o problémy „obyčejných lidí“. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…