Jiří Čunek nepojede na sjezd lidovců. Ale něco kolegům vzkázal

28.03.2019 19:51

Hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Lidovce sice čeká sjezd, ale Čunek na něm nebude usilovat o post předsedy. Na rozhlasových vlnách vysvětlil proč. Svou úlohu v tom prý odehrálo i hnutí ANO Andreje Babiše. Čunek dokonce na sjezd vůbec nedorazí. Proč? Zde je důvod.

Jiří Čunek nepojede na sjezd lidovců. Ale něco kolegům vzkázal
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Na nadcházejícím sjezdu lidovců nebude Čunek kandidovat na předsedu strany. „Vzhledem k tomu, že jsem měl jiný postoj na tvoření současné vládní koalice. Já jsem byl krátce řečeno pro to, abychom se zajímali o utváření vládní koalice, ale většina poslanců KDU-ČSL byla proti a přesvědčovat kolegy teď v poločase vlády o tom, že se měli rozhodnout jinak, mi přišlo zbytečné,“ uvedl Čunek.

S kolegy se prý shoduje v konzervativním směřování strany, ale v pohledu na vládu nikoliv.

Pár slov věnoval nepodařené koalici mezi lidovci a hnutím Starostové a nezávislí. Taková spolupráce teď podle Čunka není na pořadu dne. „My se musíme starat o to, abychom sami byli zajímavou stranou. Teprve v určité síle si můžeme klást otázku, s kým být koaličním partnerem. Ale ta základní úvaha je být výrazným hráčem na politické scéně, protože jinak nic neprosadí,“ upozornil hejtman.

Na sjezdu prý nebude, a to ze zdravotních důvodů. Před šesti týdny si zlomil nohu a už tak dlouho neměl dovolenou, že si řekl, že se teď bude věnovat svému zdraví. „Ono si to zdraví žádá svoje a já teď budu celý týden pryč,“ řekl jasně.

Ve vysílání nechtěl prozradit, kdo podle něj souboj o křeslo předsedy vyhraje.

Ve druhé polovině rozhovoru se věnoval stavbě nové nemocnice ve Zlínském kraji. Stará nemocnice totiž vyžaduje rok co rok opravy za sto milionů. Rekonstrukce této nemocnice by prý podle propočtů vyšla na deset miliard korun, zatímco postavit zcela novou nemocnici vyjde na osm miliard. Je tedy jasné, že postavit nemocnici novou je výhodnější. Kraj to podle Čunka může zvládnout, ale hnutí ANO o tom pochybuje.

„My stejně něco udělat musíme. Musíme se buď pustit od náročnější a dražší rekonstrukce, nebo začít stavět nemocnici novou,“ uvedl Čunek s tím, že hnutí ANO si v tomto musí udělat pořádek. Ale mělo by si pospíšit, protože udržovat při životě starou nemocnici je opravdu drahé.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…