Jiří Čunek vzkazuje: Spolupráce se Starosty může skončit, pokud...

17.02.2017 9:11

Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Lidové noviny varoval hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka: Ještě může dojít na rozvod! Výrazný lidovecký politik ale věnoval pozornost také právům homosexuálů.

Jiří Čunek vzkazuje: Spolupráce se Starosty může skončit, pokud...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jiří Čunek

„Osobně jsem přesvědčený, že svoboda pro všechny jinakosti je naplněna přes míru a není potřeba v této otázce dělat víc. Mohou beztrestně a bez problémů žít v této společnosti, nikdo je neostrakizuje. Sexualita vždy byla doménou vztahu dvou lidí, a tak by to mělo zůstat. Je to intimní prostor, do kterého by veřejnost neměla vstupovat,“ zdůraznil Čunek v rozhovoru.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Názory lidovců a Starostů se prý v této otázce příliš neliší. To ovšem neznamená, že bude jejich případná spolupráce absolutně bezproblémová. Volební dvojkoalice vlastně může skončit ještě dřív, než vlastně začala. Zhatit ji může boj o křesla ve Sněmovně. Kdo bude výš na kandidátní listině, spíš získá místo v poslaneckých lavicích. Na Moravě, kde jsou lidovci tradičně silní, se příliš nechtějí dělit o místa s Gazdíkovými starosty. Bude záležet na tom, jak se obě strany dohodnou. Zda uznají, že v českých regionech jsou Starostové silnější, zatímco na Moravě je to naopak.

„Pokud to vykomunikované nebude, pak by samozřejmě mohl získat navrch názor lidovců, že jsme tradiční strana, která by měla jít do voleb sama. Takové názory existují, což dokládá řada usnesení jednotlivých okresních výborů. Ale na komunikaci je ještě čas. Stále to stojí tak, že spolupracovat chceme. Může se ovšem ukázat, že existují důvody, pro které se to dohromady nedá. Pak by každý šel sám a já jsem přesvědčený, že i tak to za pokus stálo,“ shrnul situaci Čunek.

Může se také ukázat, že dvojkoalice stranám prospěje. Možná uspějí tolik, že budou členy příští vlády. To ukáže až čas. Pokud se obě strany shodnou na tom, že je potřeba do čela kandidátek postavit lidi, kteří mají největší šanci uspět u voličů, pak vše může být v pořádku.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…