Jiří Ovčáček se vyznal, jak blízko má k prezidentovi. A přirovnal Gazdíka ke kreslené postavičce

14.04.2017 15:31

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček prozradil, že pro svého šéfa Miloše Zemana by obětoval třeba i ledvinu. Má prý k prezidentovi takřka tak blízký vztah jako k rodině. Prozradil toho ovšem ještě mnohem víc. Pochválil Andreje Babiše (ANO) za to, že se rozhodl vstoupit do svazku manželského. Prezident Zeman si to prý už dlouho přál. Vedle toho také Ovčáček prozradil, že předsedu Starostů a nezávislých považuje tak trochu za „motýla Emanuela“.

Jiří Ovčáček  se vyznal, jak blízko má k prezidentovi. A přirovnal Gazdíka ke kreslené postavičce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

V rozhovoru pro server Info.cz prozradil, že se v práci pro Miloše Zemana nemusí nijak přemáhat. „Vzhledem k tomu, že máme s prezidentem velkou názorovou shodu, tak mě ta práce těší,“ začal zlehka. „Kdyby pan prezident potřeboval ledvinu, ... tak bych mu ji dal,“ řekl jasně mluvčí. Nechtěl však odpovědět na otázku, zda by dal ledvinu spíš někomu z rodiny, nebo prezidentovi. Ovčáček nečeká, že by nastala taková situace, kdy by jeho ledvinu potřeboval pan Zeman a někdo z rodiny.

Následně důrazně odmítl, že by vstupoval do prezidentské kampaně. „Já své slovo držím,“ je přesvědčen host. Na sociální síti Twitter se prý snaží jen popsat, jakého prezidenta bychom měli mít a jakého prezidenta bychom naopak mít neměli. Podle hradního mluvčího si jen Pražská kavárna vydedukovala, že měl Ovčáček na mysli Jiřího Drahoše, když popisoval, jakého prezidenta nepotřebujeme.

„Naštěstí žijeme ve svobodné zemi a Jiří Ovčáček může občas vyjádřit svůj názor. Je to krásné,“ vysvětloval. Jako občan tedy vyjadřuje své názory, ale jako hradní mluvčí se drží zpátky, jak slíbil. Jako mluvčí bude dál velmi tvrdě hájit svého prezidenta. „Ale dál nebudu na nikoho útočit,“ sliboval. „A já se budu velmi střežit toho, abych se zapojoval do předvolebních aktivit,“ dušoval se Ovčáček dál s tím, že nebude ani členem Zemanova volebního týmu. „Ale jako občan říkám, že budu volit prezidenta Zemana,“ podotkl na adresu svého šéfa.

Otázkou je, zda bude do prezidentova znovuzvolení zapojena také Zemanova rodina.

Nikoli poprvé prohlásil, že Jiří Drahoš je kandidátem médií a stran jako TOP 09 a Sobotkovy části ČSSD. „Mediální podpora je tady jasná. Karel Schwarzenberg se takto vyjadřuje, je veřejným tajemstvím, že sobotkovská část ČSSD má afinitu k Jiřímu Drahošovi,“ konstatoval mluvčí.  

Slib, že nepovede kampaň, prý dodržuje i sám Zeman. Pravda, prezident sice cestuje do krajů, ale to není předvolební kampaň, protože na setkáních s občany lidem neslibuje, co bude činit příštích pět let, svými cestami po krajích Zeman prý toliko plní předvolební sliby z roku 2013.

Ovčáček se věnoval také domácí politické scéně a prozradil, že prezident Zeman pověří jako prvního vyjednáváním o příští vládě vítěze voleb, ať už jím bude kdokoliv. Zeman by prý neměl problém ani se jmenování vlády s účastí či podporou komunistů. Rozhodnutí mají podle Ovčáčka v rukou voliči, nikoli prezident. Měl by prý problém snad jen se jmenováním některých komunistů do vlády – třeba Marty Semelové, která zpochybnila komunistickou justiční vraždu Milady Horákové.

„A řekněte mi ještě, abych to trochu odlehčil, půjde pan prezident na svatbu Andreje Babiše?“ Ovčáček o tom nic neví. „Pan prezident byl příznivcem toho, aby svatba proběhla, to můžu prozradit,“ prozradil Ovčáček. Dával prý v tomto směru Babišovi přátelské rady.

Od Babiše přešel Ovčáček k předsedovi Starostů a nezávislých Petru Gazdíkovi a pořádně se do něj pustil. Tento muž je prý jakýmsi „motýlem Emanuelem České politiky“.

„Pan Gazdík napřed podporoval pana Horáčka, pak pana Drahoše, on přelétá z prezidentských kandidátů jako z květu na květ. Já kdybych byl prezidentským kandidátem, tak bych se modlil, aby mě pan Gazdík nepodpořil,“ prohlásil Ovčáček. Tím ovšem ještě zdaleka neskončil.

Gazdík podle hradního mluvčího brojil proti prezidentovi republiky na podzimní akci na Staroměstském náměstí, ale současně posílá na Hrad dárky, poslal prý prezidentovi slivovici. „To už bylo trošičku moc,“ uzavřel toto téma Ovčáček.

Posléze znovu důrazně odmítl, že by prezident vedl předvolební kampaň, když oznámil, že uvažuje o udělení milosti Jiřímu Kajínkovi. Pouze se zajímá o případ tohoto muže. To prý ovšem neznamená, že by za týden nebo za měsíc byl Kajínek na svobodě. Jen si chce vyslechnout jak zastánce názoru, že si Kajínek svůj trest zaslouží, ale i ty, kteří věří, že je nevinen.

Ovčáček také oznámil, že plánovaná cesta prezidenta Zemana do Washingtonu se může posunout až do května.

Celý rozhovor naleznete zde

A nakonec zaútočil na Českou televizi. „Česká televize manipuluje ve svých reportážích a zamlčuje některé skutečnosti. Manipuluje tím, že udělá reportáž o čínské klinice v Hradci Králové, kterou prokládá obrázky Miloše Zemana, který s tou klinikou nemá nic společného, a pak zamlčí jméno Radka Pokorného, čímž by musela zmínit jméno Bohuslav Sobotka,“ udeřil Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…