Jiří Ovčáček vyzývá: Braňme Masarykův odkaz- svobodu. Před cenzurou a kádrováním

04.03.2018 17:35

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček se na serveru SvobodnýNázor.cz rozhovořil o tom, že bychom měli bránit odkaz prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Jiří Ovčáček vyzývá: Braňme Masarykův odkaz- svobodu. Před cenzurou a kádrováním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

„O prvním čs. prezidentu T. G. Masarykovi dnes na politicko-mediální scéně hovoří kdekdo. Nic proti tomu! Jde prostě o důsledek faktu, že éra TGM je časově dosti vzdálena. A tak už nehrozí privatizace Masarykova odkazu úzkou skupinou fanatických obdivovatelů, jako se tomu stalo – bohužel – v případě Václava Havla,“ zmínil Ovčáček Masaryka pár dní před výročím Masarykova narození 7. března.

Masarykovým odkazem je „Diskutujte“, píše Ovčáček. „Naší povinností je proto bránit svobodný prostor před novodobými hlasateli jediné pravdy, před pokusy o cenzuru ve jménu údajně ‚vyšších‘ cílů, před autoritáři, kteří kádrují každého, kdo nepluje s proudem,“ dodává s tím, že první československý prezident byl osobností, která mnohdy šla proti většinovému názoru. 

„Reakcí byla i agrese, vytlučená okna řvoucími fanatickými vysokoškolskými studenty. Objevily se hanopisy. Masaryka to neodradilo,“ dodal Ovčáček s tím, že Masarykovým odkazem je rovněž „Nebojte se“.

CELÝ TEXT ZDE

„Naší povinností je nebýt ustrašenými. Nelomit rukama před Moskvou, Bruselem nebo jinou metropolí. Protože strach plodí jen zlo. Ustrašená země je tím pravým ‚soustem‘ pro mocné tohoto světa. Neobávejme se proto hlasitě hájit naše národní zájmy. Nepodléhejme uměle zveličovanému strašení východem, jehož cílem je paralyzovat kritické myšlení. Buďme dobrými partnery v EU a NATO. To jest, buďme hrdými a sebevědomými demokraty,“ uzavřel Ovčáček se slovy, že Masarykovým odkazem je také být tolerantní.

„Je vysoce rizikové začít ztrácet schopnost přemýšlet o motivech názorového oponenta. Nebezpečné býlí ideového fundamentalismu začalo už vyrůstat mezi těmi, kteří aktuálně prohráli demokratický souboj. Od silných slov je ale jen krůček k násilí. Tolerance v demokracii přitom neznamená pokoření se. Značí, že lidé jsou ochotni mezi sebou jednat a vyslechnout se vzájemně. Že k sobě umějí být spravedliví. Je to nepsaná smlouva, která udržuje moderní státy jako demokratické, svobodné a právní,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…