Jiří Pehe má strach. Hrozí, že korona zlikviduje českou kulturu

21.03.2020 18:20

Politolog Jiří Pehe má strach. Obává se, aby vláda Andreje Babiše nezlikvidovala spolu s koronavirem i českou kulturu.

Jiří Pehe má strach. Hrozí, že korona zlikviduje českou kulturu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Česká vláda se snaží bránit masivnímu šíření nemoci COVID-19 v Česku. Byla vyhlášena karanténní opatření, která opravdu mohou pomoct. Politolog Jiří Pehe v komentáři pro Český rozhlas varoval, že by tato opatření mohla spolu s koronavirem notně uškodit i české kultuře.

I bez koronaviru to prý česká kultura neměla lehké a podle politologa v pracovních vztazích v této oblasti panovala jistá džungle, ve které však herci dokázali finančně přežít. Koronavirus by ale mohl být hřebíčkem pro českou kulturu.

Českou kulturu svírá dlouhodobě nedostatek financí. Pro ty kulturní instituce, které fungují jako příspěvkové organizace financované z rozpočtů měst nebo státního rozpočtu, popřípadě dostávají granty, nemusí být několikaměsíční paralýza kulturního sektoru likvidační. V případě takto financovaných divadel jde o jakési divadelní prázdniny. Jenže vedle těchto institucí existuje celá řada soukromých divadelních i hudebních souborů, popřípadě galerií, které na státní či municipální finance nedosáhnou, často z důvodů, které nejsou zcela transparentní. Živí je vstupné a soukromé dary. Ty šťastnější dostávají alespoň minimální příspěvky od municipalit, kde působí. Je zřejmé, že několikaměsíční výpadek v příjmech ze vstupného je pro ně potenciálně likvidační,“ napsal Pehe v komentáři pro Český rozhlas.

Na to, že by karanténní opatření mohla zlikvidovat nejedno divadlo, upozornil před časem i ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. Na sociální síti Facebook napsal, že nařízením o uzavření divadel se premiér Babiš snaží zlikvidovat jeho divadlo. Prezident Miloš Zeman ve své projevu k občanům naznačoval, že se „principál“ Hrušínský snaží pandemii koronaviru zlehčovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…