Jiří Pehe varuje: Přestaňte EU vyhrožovat. Sílí tam názor, že by bylo nejlepší se zemí jako je ČR zbavit

01.02.2018 7:59

Politolog Jiří Pehe se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamyslel nad tím, že český boj s větrnými mlýny migrace neutuchá. Reaguje tak na diskuzi Andreje Babiše (ANO) s představiteli Evropské unie, jíž se český premiér v demisi zúčastnil v minulých dnech.

Jiří Pehe varuje: Přestaňte EU vyhrožovat. Sílí tam názor, že by bylo nejlepší se zemí jako je ČR zbavit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Babiš v Bruselu prezentoval negativní postoj Česka k mechanismu přerozdělování migrantů v rámci Evropské unie – a to nejen k přerozdělovacímu mechanismu jako takovému, ale i k migračním kvótám.

„Babiš naznačuje, že možná dosáhl určitých úspěchů – kupříkladu v otázce již zmíněné žaloby, kterou by prý snad EK mohla stáhnout. Ve skutečnosti ale k žádnému většímu průlomu nedošlo, zejména pokud jde o podobu nového evropského azylového nařízení, známého pod názvem Dublin IV,“ píše Pehe. 

Původní text ZDE

Podle něj se Babiš nesnažil jen v Bruselu, ale i před týdnem během své návštěvy v Bulharsku. Přesvědčoval své partnery, aby Dublin IV byl schválen jednomyslně Evropskou radou. „Daleko se ale zatím nedostal, protože západ EU si dobře uvědomuje, že pokud by připustil jednomyslné rozhodování, země Visegrádu, které jsou v menšině, pravděpodobně zablokují přijetí jakékoliv nové azylové politiky,“ dodává Pehe. 

„Čeští politici ujišťují veřejnost, že máme v otázce odporu k nové azylové politice spojence. Když se ale ocitnou pod tlakem, musejí připustit, že Česká republika je v menšině a že se přijetí Dublinu IV nejspíš nepodaří zabránit. Kromě siláckých řečí, že s něčím takovým zásadně nesouhlasíme, od politiků se ale nedozvíme, jak se Česká republika zachová, bude-li znovu přehlasována. Ústupové cesty si přitom česká politika svojí hysterií okolo migrace úplně zavřela,“ konstatuje politolog. 

A závěrem dodává, že Babiš se pokoušel evropské představitele znejistit tvrzením, že trvání na kvótách může dál posílit protievropské síly u nás, takže vyloučit se prý nedá ani referendum o vystoupení z EU. „Zdá se ale, že nečte dobře měnící se náladu ve velkých západních zemích. Tam se totiž množí návrhy, jak nespolupracující země, jako je ta naše, buď odsunout na okraj evropského dění, nebo se jich úplně zbavit,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…