Jiří Zimola: Ne, nejdu Sobotkovi po funkci. Nemám zájem

11.10.2016 8:07

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, který jako jeden z mála v ČSSD dokázal v krajských volbách přivést svoji stranu k vítězství, neuvažuje o tom, že by se ujal předsednického křesla. „Po Sobotkově funkci nejdu,“ ujistil v rozhovoru pro deník Právo.

Jiří Zimola: Ne, nejdu Sobotkovi po funkci. Nemám zájem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Zimola dokázal na jihu Čech zvítězit již potřetí. Pro sociální demokracii je zisk 15 mandátů navíc v krajských volbách, v nichž ČSSD převálcovalo hnutí ANO, nejlepší výsledek v zemi. Krátce po sečtení výsledků se proto začalo spekulovat, že by Zimola mohl nahradit v čele strany dosavadního lídra Bohuslava Sobotku. Samotný Zimola ale o něčem podobném neuvažuje.

„To je hezké, ale to bych o to musel mít zájem a já ten zájem nemám. Chci pomoci sociální demokracii, ale abych jí pomohl, nemusím nutně být ve vedení strany,“ uvedl v rozhovoru pro deník Právo. „Chci využít svých současných funkcí – krajského předsedy, člena předsednictva strany a bude-li zájem, tak třeba i poradního hlasu za Asociaci krajů v grémiu,“ doplnil hejtman.

Za nepříliš pravděpodobnou považuje Zimolovu případnou kandidaturu i nejmenovaný zdroj blízký vedení ČSSD, jehož oslovila MF Dnes: „Co by z toho Zimola měl, kdyby kandidoval proti Sobotkovi? Aby ho zase někdo označoval za pučistu? Pokud Sobotka jasně řekl, že bude na sjezdu obhajovat svoji funkci, nemá žádný vnitrostranický souboj půl roku před volbami smysl.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …