Již zítra: Koalice se sejde, aby rozhodla o osudu vlády

09.04.2012 15:42

Špičky vládních stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných povedou v úterý zásadní jednání o osudu koalice. Krizi vyvolala nejmenší vládní strana, jež hrozí odchodem svých ministrů z kabinetu.

Již zítra: Koalice se sejde, aby rozhodla o osudu vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas s Karolínou Peake ve sněmovně

Občanští demokraté a TOP 09 podmiňují pokračování vlády dohodou o opatřeních ke snížení rozpočtových schodků. V opačném případě budou pro předčasné volby, pro něž se vyslovily i opoziční ČSSD a KSČM.


Ještě před koaličním jednáním zasednou poslanci a senátoři ODS; podle informací z největší vládní strany je poslední kroky VV značně rozladily. Sejít by se měla také výkonná rada Věcí veřejných. Naopak vedení TOP 09 údajně žádné jednání nechystá.

Dohoda půjde hned do vlády
    
Vládní krizi rozpoutalo úterní usnesení grémia VV, které vyzvalo své ministry k podmíněnému odchodu z kabinetu. Ministři VV demise nakonec nepodali a strana krok v souvislosti s dalšími jednáními odsunula. ODS dala ve středu VV na jednání o budoucí podobě vlády týden. Vedle podmínky o dohodě na rozpočtových opatřeních nabídla revizi vládního programu a zrušení tří ministerstev, jak žádají VV.


    
Věci veřejné údajně dostaly na čtvrtečním jednání s představiteli ODS příslib, že se budou na zasedáních špiček koalice řešit jejich požadavky. Týkají se například rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu a situace na státních zastupitelstvích a ve státním podniku Lesy České republiky.
    
Pokud se koalice v úterý dohodne na rozpočtových opatřeních, k nimž patří zvýšení daně z přidané hodnoty nebo nižší valorizace důchodů, ve středu by je měla potvrdit vláda.
    
Koaliční krize vyvolala třenice uvnitř nejmenší vládní strany. Z funkce místopředsedy VV odstoupil Tomáš Jarolím, který nejhlasitěji vyzýval k odchodu ministrů své strany z vlády. Jarolím později vyzval k vyloučení ministra dopravy Pavla Dobeše ze strany pro údajné porušení usnesení grémia o demisi ministrů VV. Pražské kluby zase žádají rezignaci předsedy Radka Johna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…